Search by category:
Egyéb kategória

Navalnij édesanyja megnézhette fia holttestét, az ellenzéki vezetőt titokban akarják eltemetni

Navalnij édesanyja megnézhette fia holttestét, az ellenzéki vezetőt titokban akarják eltemetni

Kulcsár Péter

2024. 02. 22., cs – 18:41

A múlt héten elhunyt orosz ellenzéki vezető édesanyja Alekszej Navalnij YouTube-csatornáján jelentkezett be, hogy elmondja, mi is történt azóta, hogy fia meghalt.

A videóban Ljudmila Navalnaja arról beszélt, hogy a hatóságok kiadják neki a fia holttestét. Elmondta, hogy előző éjjel bevitték a halottasházba, és a halotti anyakönyvi kivonatot is aláírta, de a fia holttestét továbbra sem kapta meg – számolt be a Telex.

Navalnaja hozzátette, hogy csütörtökön majdnem 24 órát töltött egyedül a nyomozókkal, mielőtt beengedték volna az ügyvédjét, eközben pedig titokban a fia holttestét is megmutatták neki. A nyomozók azt mondták, hogy ismerik a halál okát és minden szükséges dokumentumnak birtokában vannak, amelyeket ő is megnézhetett – Navalnij csapata alighanem ez alapján azóta közölte, hogy az egykori ellenzéki politikus hivatalosan természetes halált halt.

Ennek ellentmond, hogy a jellemzően nem túl gyors orosz bürokrácia képes volt arra a bravúrra, hogy Navalnij halála után két perccel már meg is jelent az erről szóló hivatalos közlemény, hogy csütörtökön még úgy tűnt, teljesen jól van, és zúzódásokat találtak a testén. Navalnij felesége szerint a férjét a novicsok nevű idegméreggel ölhették meg. A Kreml ezt természetesen alaptalan vádaskodásnak tartja.

Az elhunyt ellenzéki vezető édesanyja kiemelte, mindezek után ki kellett volna adniuk a holttestet is, ez azonban nem történt meg, állítása szerint azért, mert a hatóságok akarják meghatározni, hogy Navalnijt hol és mikor temessék el.

Navalnaja állítása szerint azért vette fel ezt a videót, mert a hatóságok konkrétan elkezdték azzal fenyegetni, hogy ha nem megy bele abba, hogy titokban temessék el a fiát, akkor „valamit tenni fognak a holttesttel”, az egyik nyomozó pedig azt mondta neki, hogy az idő ellene dolgozik, mert a holttest oszlásnak fog indulni. A nő a végén kiemelte, hogy nem szeretne különleges bánásmódot, csak azt, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően járjanak el az ügyben.

Read More

Post Comment