Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini: Szlovákia nem fog katonákat küldeni Ukrajnába

Pellegrini: Szlovákia nem fog katonákat küldeni Ukrajnába

Kulcsár Péter

2024. 02. 26., h – 12:59

Peter Pellegrini (Hlas) támogatta Robert Ficót (Smer) és a kormányt abban, hogy Szlovákia továbbra se szállítson „halált okozó eszközöket” Ukrajnába.

A biztonsági tanács hétfői ülése után a házelnök elmondta, a humanitárius segítségnyújtás folytatódni fog, mint ahogyan a hadiipari kereskedelmi szerződések is érvényben maradnak.

Pellegrini hozzátette, a párizsi találkozó egyik témája az lehet, hogy kétoldalú szerződések révén az egyes uniós tagállamok nem a NATO, hanem ezen megállapodás keretében szállítsanak katonákat és hadiipari felszereléseket Ukrajnába.

A házelnök hangsúlyozta, a kormány álláspontja egyértelmű: Szlovákia nem fog csapatokat küldeni az orosz hadsereg által megtámadott országba.

A kormányfő, Robert Fico arról beszélt, egyelőre nem tud részletekbe bocsátkozni a ma délután 5 órakor kezdődő párizsi találkozóról, csupán annyit mondott el, hogy részt vesz rajta. „Az Ukrajnának nyújtott segítség minőségéről és mértékéről lesz szó” – tette hozzá.

A miniszterelnök közölte, a biztonsági tanács birtokában lévő információk szerint az ügyek Ukrajnában korántsem „a várakozásoknak megfelelően” alakulnak. „Számomra a mai megbeszélés megerősíti, hogy a Nyugat stratégiája Ukrajnát illetően teljese megbukott” – zárta gondolatait.

(denník n)

Read More

Post Comment