Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ: A Gázai övezet lakóinak negyede egy lépésre van az éhínségtől

ENSZ: A Gázai övezet lakóinak negyede egy lépésre van az éhínségtől

Kulcsár Péter

2024. 02. 28., sze – 09:44

Legkevesebb 576 ezer ember – a Gázai övezet lakóinak negyede – egy lépésre van az éhínségtől – jelentette ki Rames Radzsaszingam, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) vezetője a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) keddi ülésén.

Felhívta a figyelmet, hogy amennyiben nem avatkoznak közbe, a széles körű éhínség „szinte elkerülhetetlenné” válik.

Mint mondta, a palesztin térség északi részén a két évesnél fiatalabb gyerekek hatoda súlyos alultápláltságtól, illetve sorvadástól szenved. Hangsúlyozta, hogy a 2,3 milliós térség lakói egyébként is aggasztóan kevés táplálékkal rendelkeznek a túléléshez.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) a Gázai övezetben „kész gyorsan kiterjeszteni és felfejleszteni műveleteit egy tűzszüneti megállapodás esetében” – közölte Carl Skau, a WFP igazgató-helyettese szintén az ENSZ BT ülésén.

„Azonban időközben az éhínség kockázatát tovább növeli, hogy nem sikerül megfelelő mennyiségben létfontosságú élelmiszerkészleteket leszállítani a Gázai övezetbe, illetve azok a körülmények, amelyek csaknem lehetetlenné teszik dolgozóink helyi működését” – tette hozzá Skau.

Read More

Post Comment