Search by category:
Egyéb kategória

Kamatcsökkentésre várva

Kamatcsökkentésre várva

Kulcsár Péter

2024. 06. 04., k – 19:02

Az eurózónában már hónapok óta az Európai Központi Bank kamatcsökkentése a legvitatottabb téma. Nagyszámú cikk és elemzés született arról, hogy mikor jön el a kamatcsökkentés ideje, és mekkora lesz ennek mértéke. Úgy tűnik azonban, hogy vége a várakozásnak, nagy meglepetés lenne, ha csütörtökön az Európai Központi Bank nem csökkentene kamatot. Valljuk be, a kamatcsökkentésre szükség is van, mert az eurózóna gazdasága az elmúlt évben csigatempóban növekedett.

Úgy tűnik, hogy a tavalyi stagnálás után az eurózóna gazdasága valamelyest éledezni kezd, és az alapkamat csökkentése pozitív impulzust adhatna a gazdasági szereplőknek. Az első adatok szerint 2024 első negyedévében az eurózóna éves szinten 0,4 százalékos gazdasági növekedést ért el. Ez nem fog ugyan felkerülni a növekedési toplistákra, de az elmúlt év második feléhez képest már ez is jónak számít. Az eurózóna pozitív gazdasági trendjeit megerősíteni látszik a gazdasági hangulatindex is, melynek értéke májusban 96 pontra növekedett. Ez az index a különböző ágazatokban tevékenykedő gazdasági szereplők hangulatát méri, és következtetni lehet belőle, hogy ezek hogyan tekintenek a jövőbe. A 96 pont még mindig a 100 pontos határ alatt van, amely elválasztja a gazdasági pesszimizmust és az optimizmust, de 2023 második feléhez képest ez is jelentős javulás.

Az Európai Központi Bank kamatcsökkentésének időzítése alapjában véve az eurózóna inflációjának alakulásától függött. A jegybanki döntéshozók azt szerették volna látni, hogy az eurózóna inflációja minél közelebb kerül az Európai Központi Bank 2 százalékos inflációs céljához. Ezt a szintet ugyan még nem sikerült elérni, de az elmúlt hónapokban az eurózóna inflációja 2,5 százalék körül stabilizálódott. Az elemzőket meglepte, hogy májusban az infláció 2,6 százalékra emelkedett, de a közmegegyezés az, hogy ez sem tántorítja el az Európai Központi Bankot a kamatcsökkentéstől.

Az alapkamat csökkentése nem oldja meg az európai gazdaság összes problémáját, de javíthatja az eurózóna rövid távú növekedési kilátásait. Ennek következtében a háztartások és a vállalatok is olcsóbban juthatnak hitelekhez, ami egyaránt pozitív hatással lehet a lakossági fogyasztásra és a vállalati befektetésekre. Erre Szlovákiának is nagy szüksége van, hiszen a gazdasági növekedés 2024-ben is alig fogja meghaladni a 2 százalékot. Mivel Szlovákia nyitott gazdaság, jelentős mértékben függ a nagy európai gazdaságoktól. Ha a német és a francia gazdaság felélénkül, az a szlovák exportőrök számára jó hírt jelent. A jelenlegi költségvetési hiány mellett az ország számára minden tizednyi gazdasági növekedés fontos.

A gazdasági elemzők közben már előre tekintenek, és próbálják felmérni az Európai Központi Bank további kamatpolitikáját. Nemrég a többség még további három alapkamat-csökkentést várt 2024-ben, de ha az infláció nem közelít még jobban a 2 százalékos inflációs célhoz, akkor az Európai Központi Bank óvatosabban fogja megítélni a további kamatcsökkentést. Ma már az elemzők nagy része nem vár két kamatcsökkentésnél többet, de vannak olyanok is, akik szerint a júniusi alapkamat-csökkentés lesz az egyedüli az egész évben. Egy biztos: az alacsony kamatok korához egyhamar nem fogunk visszatérni. Ezt akár jó hírként is értelmezhetjük, mert ez az Európai Központi Bank szerint azt jelenti, hogy az eurózóna gazdasága jó úton halad.

Read More

Post Comment