Search by category:
Egyéb kategória

Megváltozik a kassai Thália Színház neve

Megváltozik a kassai Thália Színház neve

Mészáros Richárd

2024. 06. 24., h – 19:41

Januártól megváltozik három megyei fenntartású kassai színház neve. A kassai Bábszínház, a kassai Romathan Színház és a Thália Színház neve ezentúl Kassai Kerületi Bábszínház (Bábkové divadlo Košického kraja), Romathan Kerületi Színház (Krajské divadlo Romathan) és Thália – Kerületi Színház lesz (Thália Színház – krajské divadlo) – döntött hétfőn a megyei önkormányzat.

„A három színház nevének megváltoztatását az indokolja, hogy megkülönböztethetők legyenek, mint megyei fenntartású intézmények, és a vizuális megjelenítésük is jobb legyen” – mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

A megyei képviselők jóváhagyták, hogy július 1-jétől az iglói (Spišská Nová Ves) Szepesi Színházzal (Spišské divadlo) együtt az említett színházak tevékenységi körét kulturális, oktatási és nevelési tevékenységgel bővítsék ki. A megye rámutatott, hogy a többi megyei fenntartású kulturális szervezet, azaz a múzeumok, a galériák, a könyvtárak, oktatási és kulturális központok alapszabályában is szerepel a kulturális, oktatási és nevelési tevékenység.

„A tevékenységi kör kiterjesztése lehetővé teszi a színházak számára, hogy  hatékonyabban használják ki a támogatási rendszereket, drámapedagógiai műhelyek és egyéb oktatási tevékenységek, nyári táborok szervezésével, az üdülési utalványok felhasználásával növelhessék a bevételeiket  »közvetítő szervezetek», például polgári társulások bevonása nélkül” – áll a megyei hivatal indoklásában.

Read More

Post Comment