Search by category:
Egyéb kategória

A PS aggódik a nemzeti parkokban folyó fakitermelés miatt

A PS aggódik a nemzeti parkokban folyó fakitermelés miatt

Kulcsár Péter

2024. 07. 11., cs – 18:22

A PS aggódik a nemzeti parkokban történő fakitermelés miatt. Michal Wiezik európai parlamenti képviselő szerint egy újabb nemzeti parkban, mégpedig a Murányi-fennsíkon, ijesztő helyzet körvonalazódik. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte.

A Környezetvédelmi Minisztérium már készíti elő a terepet a fakitermeléshez ezen a védett területen” – mondta Wiezik. Figyelmeztetett: a nemzeti parkokban történő fakitermelésnek megvannak a törvény által megszabott korlátai. Elutasítja, hogy visszaéljenek a természeti csapásokkal összefüggő fakitermeléssel. „Készen állunk arra, hogy minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel megakadályozzuk a nemzeti parkok és a környezetünk pusztítását” – jelentette ki.

Michal Kiča, a környezetvédelmi minisztérium volt államtitkára, a parlamenten kívüli Demokrati tagja hangsúlyozza, hogy a Murányi-fennsík az ország egyik legértékesebb védett területe. „Két év alatt legalább 400 ezer köbméternyi faanyag kitermelése azt jelenti, hogy a fakitermelés nagyobb mértékben fog zajlani, mint a közönséges erdőkben, különös tekintettel a tarvágásra” – fogalmazott sajtóközleményében.

Tamara Stohlová (PS), a parlament Földművelésügyi és Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke elhatárolódott a zöldtárca nemzeti parkokkal kapcsolatos kijelentéseitől. Szerinte Tomáš Taraba (SNS-jelölt) miniszter a nemzeti parkok veszélyeztetéséről szóló bírálatokra kifogásokat keres és tagadja a valóságot. Rámutatott például arra a kijelentésére, mely szerint nincs tudomása arról, hogy a Polonyinák Nemzeti Park területét csökkentenék. Elküldi neki a nemzeti park tanácsának ülésén készült hivatalos jegyzőkönyvet, amelyből kiderül, hogy a park igazgatója egy a védett terület csökkentéséről szóló javaslatot mutatott be.

Stohlová továbbá elutasította azt a módot, ahogy Taraba értelmezte az OECD jelentését. Taraba szerint a nemzeti parkok erdeinek állapotáról az „ökoterroristák” tehetnek.

Read More

Post Comment