Search by category:
Egyéb kategória

Kérdések és válaszok a Covid-19 elleni vakcináról

Kérdések és válaszok a Covid-19 elleni vakcináról
Mészáros Richárd
2021. 01. 03., v – 19:33

2021. január 4., hétfő – 19:00
koronavírus-vakcina
Friss ikon
Off

Törzs

Problémát okozhat, ha Szlovákiában több gyártó oltóanyagát fogják használni?

A kollektív védelem szempontjából feltétezhető, hogy a különféle gyártóktól származó vakcinák alkalmazása kialakítja a kívánt kollektív védelmet, de csak abban az esetben, ha megfelelő számú ember oltatja be magát, ha magas lesz az átoltás mértéke.

Kire mikor kerül sor?

Négy szakaszban zajlik majd a vakcináció. Először az egészségügyben dolgozókat, a szociális szolgáltató intézetek alkalmazottait, a rendőröket, a katonákat és a kritikus infrastruktúra dolgozóit oltják be. A második szakaszban a 65 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők, a harmadikban pedig a marginalizált roma közösségek, a hajléktalanok, a menedékjoggal rendelkezők és a pedagógusok kapják meg a vakcinát. A negyedik hullámban kerülnek sorra a 18 éven felüliek, akik szeretnék magukat beoltatni. A tömeges oltás Szlovákiában tavasszal, húsvét körül várható.

Hogyan hat a vakcina, amivel a karácsonyi ünnepek után kezdtek oltani?

A Pfizer és a BioNTech vállalat Comirnaty nevű vakcinája úgynevezett mRNA vakcina. Ez egy különleges, „messenger RNS” típusú védettséget ad; előre megtervezi az örökítőanyag a vírussal szembeni antitestet, és ezt képezi le. Vagyis nem aktív immunizálást vált ki, hanem beviszi az információt a szervezetbe, és a szervezet ezen információnak a birtokában fogja legyártani azokat a nélkülözhetetlen ellenanyagokat, amelyek a vírust behatolásakor likvidálják a szervezetből, lecsökkentik mennyiségét és ennek következtében biztosítják az immunitást. Ha az ember oltás után találkozik a SARS-CoV-2 koronavírussal, immunrendszere felismeri, és képes felvenni ellene a harcot: az ellenanyagok és a T-sejtek megölik a vírust, megakadályozzák, hogy bekerüljön a sejtekbe, ugyanakkor elpusztítják a fertőzött sejteket.

Melyek a leggyakoribb mellékhatások?

Az oltás általában enyhe és rövid ideig tartó tüneteket okoz. A szúrás helyén például fájdalom, kivörösödés jelenhet meg, fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz jelentkezhet. Az EU-n kívüli országokban az oltás megkezdése után ritkán ugyan, de erős allergiás reakciók is jelentkeztek (anafilaxia).

Az allergiások is beoltathatják magukat?

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a súlyos allergiás reakciók valószínűsége 1:1 000 000. Bármilyen oltás után jelentkezhet túlérzékenységi reakció. Az allergiások nincsenek nagyobb veszélyben, mint a nem allergiások, tehát nyugodtan beoltathatják magukat. Allergia akkor jelentkezik, ha az ember arra az anyagra érzékeny, amelyet a vakcina tartalmaz.

Hogy elérjük a kollektív védelmet, vagyis nyájimmunitást, hozzávetőlegesen a népesség 60 százalékának kellene megkapnia a vakcinát. Szlovákia viszonylatában ez 3,3 millió embert jelent. A beoltottak saját magukon kívül azokat is védik, akik valami miatt nem kaphatják meg a vakcinát. Például azok, akik szervátültetésen estek át, és gyenge az immunrendszerük.

Cím
Mennyi embernek kell beoltatnia magát ahhoz, hogy a koronavírus ne terjedjen tovább?

Kinek nem ajánlott a Covid-19 elleni vakcina?

Elsősorban azt kell tudni, hogy csak a 18 évnél idősebbeknek ajánlott. A klinikai vizsgálatokban 16 évnél idősebbek vettek részt. Nagy-Britanniában nem ajánlják azoknak, akik a múltban erős allergiás reakció kiváltotta anafilaktikus sokkot szenvedtek. Jelenleg még kevés az információ arról, hogy milyen kockázatokkal jár a terhesek beoltása. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal szerint a terhes nők az oltást illetően kérjék ki kezelőorvosuk véleményét. A krónikus betegségben szenvedők a második szakaszban kaphatják meg a vakcinát. Előtte ki kell tölteniük az egészségügyi minisztérium által elkészített kérdőívet. A kezelés alatt álló, gyenge immunrendszerű daganatos betegek oltását el kell halasztani.

Hogyan történik az oltás?

A Pfizer és a BioNTech vállalat Comirnaty vakcináját a vállba két adagban adják be. Az első és a második oltás között 21 napnak kell eltelnie.

Mennyire hatásos?

A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95%-os hatékonyságát mutatták ki. A 95%-os hatás azoknál is beigazolódott, akiknél nagyobb az esély a Covid-19 súlyosabb lefolyására, beleértve az asztmás, a cukorbeteg, a magas vérnyomásban és krónikus tüdőbetegségben szenvedőket és a túlsúlyos résztvevőket is. A vakcina hatékonysága nemre, faji vagy etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül beigazolódott.

Mikor lesz másféle vakcina is?

Szlovákia 17 millió vakcinát kötött le. Az Európai Gyógyszerügynökség fokozatosan hagyja jóvá és megfelelő arányban osztja el az EU-országok között. A Pfizer és a BioNTEch vállalat első 10 ezer vakcinája már Szlovákiában van, s ez a mennyiség fokozatosan 2,44 millió darabra nő. Jelenleg bejegyzésre vár a Moderna vállalat oltóanyaga. Az Európai Unióban folyamatban van az Oxford/AstraZeneca, a Curevac, a Sanofi, a Johnson Johnson és a Novavax vakcinájának törzskönyvezési folyamata.

Mi a teendő az oltás előtt?

Mindenkit felszólítanak, hogy regisztrálja magát. Ha szeretné magát beoltatni, az interneten található formanyomtatványt ki kell töltenie és a regisztrálás visszaigazolása után sms-t kap az érdeklődő. Ebből megtudja az oltás pontos helyét, időpontját és idejét. Figyelmeztetik őt, hogy az oltás előtt egy nappal antigéntesztet kell végeztetnie, és annak negatívnak kell lennie.

Hogyan zajlik le az oltás?

Az oltás helyszínén az érdeklődők egy irányban haladhatnak. Először kérdőívet töltenek ki egészségi állapotukról, majd bemutatják a negatív antigéntesztet. Az oltási központban körülbelül 20 embernek szabad tartózkodnia: 5-6 ember lehet a váróteremben, 3-an a rendelőben. A már beoltott 8-10 embernek külön helyiségben fél órát pihennie kell.

Ezt ma még nem lehet pontosan meghatározni, mert a fejlesztési program még tart és az eredmények nem végérvényesek. Az önkéntesek beoltása óta négy hónap telt el, s két évig fogják őket figyelemmel kísérni.

Cím
Az oltás után meddig véd a vakcina?

Mikor oltják azokat, akik átestek a Covid-19-fertőzésen?

Azok, akik az oltás idején koronavírus- fertőzöttek, a betegség után 90 nappal kapnak ismét lehetőséget az oltásra. Azok is, akik már korábban túljutottak a Covid-19-en, leghamarabb 90 nap múlva lehetnek beoltva, amikor már valószínűleg nincs a szervezetükben ellenanyag.

Mire számíthat az, aki nem oltatja be magát?

Az egészségügyi minisztérium országos felvilágosító kampányt indít a oltásról. Azok, akik utazni akarnak, fontolják meg, hogy beoltatják- e magukat vagy inkább megfizetik a tesztet. A minisztérium az oltásra szeretné ösztönözni az embereket, mert eléggé sok hátrányuk lesz azoknak, akik elutasítják a vakcinát. Lehetséges, hogy az oltást igazoló úgynevezett covidpas nélkül néhány országba nem utazhatnak, nem szállhatnak fel a repülőgépre, vagy bizonyos rendezvényekre nem engedik be őket.

Lesz vakcina a Szlovákiában élő külföldieknek is?

Mindenkinek, aki Szlovákiában betegbiztosítást fizet, ingyenes lesz az oltóanyag. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem tudja, hogyan fog eljárni a külföldiekkel kapcsolatban. Ez a kérdés szakmai vita tárgya lesz.

Mikortól lehet regisztrálni az oltásra?

Formanyomtatvány kitöltésével mától, vagyis 2021. január 4-től. Ám ez még csak az egészségügyben és a szociális szolgáltatások intézeteiben dolgozókra vonatkozik.

A Covid-19 leküzdése után körülbelül 90 napig tart a védettség. A vakcina hatása meddig tart?

Azoknak, akiket tavasz végén, nyár elején oltottak be, még mindig jó az ellenanyagszintjük, és jó az immunreakciójuk, ezért feltétezhető, hogy a védettség körülbelül egy évig fog tartani.

(kovács)

Bevezető

A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a népszerűtlen intézkedéseken kívül jelenleg a védőoltás az egyedüli elérhető módszer a koronavírus terjedésének megfékezésére. Ám ez sem védhet bennünket teljesen, ha a beoltottak aránya alacsony lesz. Az alábbiakban – az egészségügyi minisztérium információi alapján – a legfontosabb kérdésekre válaszolunk.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment