Search by category:
Egyéb kategória

A nagymegyeri Molnár Zsuzsanna juniorként a női világelitben

A nagymegyeri Molnár Zsuzsanna juniorként a női világelitben
Orosky Tamás
2021. 01. 04., h – 18:08

2021. január 6., szerda – 13:00
Molnár Zsuzsanna
Friss ikon
Off

Törzs

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban sok birkózóversenyt elhalasztottak vagy el is töröltek. A nemzetközi szövetség (UWW) eredetileg a világbajnokságot tervezte Szerbiába, ám a pandémia miatt ezt az ötletet el kellett vetnie. Helyette december 12. és 20. között egyéni világkupa-versenyt rendezett.

A többszörös országos bajnok csallóközi tehetség, Molnár Zsuzsanna 2018-ban a kadettok korosztályában Európa-bajnoki címmel hívta fel magára a figyelmet. Ezúttal pedig a felnőttek mezőnyében is igazolta tehetségét. Raisz Attila edző tanítványa a negyeddöntőben a perui Sovero Nino felett aratott 7:4-es győzelmet, majd az elődöntőben a bolgár Janevától szenvedett vereséget. A bronzcsatában az argentin Vázquez ellen diadalmaskodott, ezzel a 72 kilogrammos súlycsoportban a dobogó legalsó fokán zárt.

Bombameglepetés

„Álmomban sem gondoltam volna, hogy a korosztályát tekintve még junior tanítványom a felnőttek között kerülhet dobogóra a világkupán. Kiváló lehetőség kínálkozott a bizonyításra és arra, hogy hosszú szünet után végre ismét nemzetközi porondon küzdhessünk. Eredetileg tapasztalatszerzésnek, erőfelmérőnek tartottuk a világelit belgrádi randevúját, melyet három hónapos intenzív felkészülés előzött meg. Szerbia fővárosában Zsuzsanna bombameglepetést produkált! A dobogós helyezést, a kimagasló eredményt megkönnyeztük. Órákig tartott, míg fejben feldolgoztuk. A világversenyen feltérképeztük az erőviszonyokat, megtapasztaltuk, hol tartunk, miben kell javulnunk. Tanítványom letette a névjegyét a legjobbak között, ezzel együtt belépett a komolyan jegyzett nemzetközi birkózók közé. Visszapörgetve a párharcok filmkockáit, akár fényesebb érmet is hozhattunk volna. A bolgár lány elleni összecsapáson Zsuzsanna megilletődve birkózott. Nem hitte el, hogy riválisa verhető. Nem tartotta be a taktikai utasításokat. A csata végén eszmélt, lábra támadással több pontot szerezhetett volna” – ecsetelte lapunknak tehetséges védence belgrádi remeklését a maximalista tréner, aki hét éve egyengeti a bővebb olimpiai kerettag felfelé ívelő pályafutását. 

Molnár Zsuzsanna
Leírás

Edző és tanítványa: Raisz Attila és Molnár Zsuzsanna

Focipálya helyett

A honi birkózás nagy ígérete előbb a focival kacérkodott. 
„Mivel pici koromtól harcias voltam, a labdarúgásnak csakhamar hátat fordítottam, s a birkózók edzőtermének ajtaján kopogtattam. Lenyűgöztek a szőnyegcsaták, a vérpezsdítő párharcok. Az első birkózóleckék után örökre eljegyeztem magam a férfias sportággal, mely életem értelmét, szerves részét képezi. Második otthonom az edzőterem. Motiválnak a jó eredmények, a sikerek, melyek hátterében edzőm, Raisz Attila szorgoskodik. Szakértelmének, fanatizmusának, támogatásának, pozitív emberi tulajdonságainak köszönhetően jutottam el az első tornasikertől az országos bajnoki címeken át az Eb-diadalig, a világkupán kiharcolt bronzéremig. Eredményeim azt sugallják, hogy jó úton haladok. Tudatosítom, hogy érdemes volt mindent beleadnom, sok minden egyébről lemondanom. Ugyanakkor van még miben javulnom, fejlődnöm. Technikailag és fizikálisan egyaránt. Nem szeretnék félúton megállni. Nem kizárt, hogy most sokan nagyképűnek tartanak, de célom az olimpiai aranyérem begyűjtése” – vallott színt az ízig-vérig sportoló Molnár Zsuzsanna, aki jóleső érzéssel fogadta a gratulációk özönét. 

Egyébként a hazai konkurenciára való tekintettel a lányok mezőnyében nem akad megfelelő edzőpartnere, az országos bajnokságokon nincs vetélytársa. „Zsuzsanna Szlovákiában egyeduralkodó, mondhatni alattvalók nélküli királynő. Példaértékű a hozzáállása és a mentalitása. A leggyakrabban velem vagy Pozsonyban fiúkkal gyakorol. Mivel a lányok sokkal nyúlékonyabbak, elasztikusabbak, ez hátrányt jelent. Már a határokon túl is felfigyeltek teljesítményére, újabban csehek és lengyelek érdeklődnek a közös edzések iránt. Egyébként ezen a szinten nagy kihívást jelent a minőségi edzésmunka, a regeneráció, a versenyeztetés anyagi hátterének a bebiztosítása. Köszönettel tartozunk Nagymegyer polgármesterének, a városi önkormányzatnak az általuk folyósított támogatásért” – fűzte tovább a gondolatsort a sikerkovács edző, aki a szakmai munkában a technikai elemek, fogások csiszolása mellett a kívánt erőnlét megszerzésére összpontosít. 

Olimpiai esélyek

Mivel Tokióban a 72 kilogrammos súlycsoportban nem rendeznek versenyt, ezért edző és tanítványa a 76 kilós súlycsoportra fókuszál. 
„Nem vagyok a fogyasztás híve, ezért választottuk a felsőbb súlycsoportot. Ennek érdekében fizikailag sokat kell Zsuzsannának fejlődnie. Eddig súlyzóval még nem erősített, erre most különösképpen odafigyelünk. A nőknél döntő tényező az állóképesség. Azt várom, hogy a jövőben felszabadultabban mozogjon, lábra támadjon. Mindez a nagyobb fizikai erő, az önbizalom függvénye. Szerintem 2021-ben lesz olimpia Tokióban. Ami minket illet, a március 18. és 20. között Budapesten zajló európai olimpiai kvalifikációra, valamint a május elején Szófiában megrendezésre kerülő olimpiai világkvalifikációra összpontosítunk. Ezen a két erőpróbán szerezhetünk ötkarikás kvótát. Ha kijutnánk Tokióba, az kellemes meglepetésnek számítana. A párizsi ötkarikás játékokon való részvétel már kötelező lesz. Idén a versenynaptárban a juniorok kontinensviadala és világbajnoksága is szerepel. Mindkettőn ott akarunk lenni, helyt akarunk állni. Megígérhetem, hogy nem lesz egyszerű a dolga annak, aki Zsuzsannával csatázik a győzelemért” – nevesítette az újabb nagy kihívásokat Raisz Attila.

Bevezető
Nagymegyer |

A Belgrádban rendezett világkupán kimagasló eredményt ért el, pályafutása első felnőtt versenyén bronzéremmel gyarapította gyűjteményét a Nagymegyeri Birkózóklub neveltje, az országos válogatott Molnár Zsuzsanna. 

Címkék

Település / hely
Nagymegyer

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Ágh István

Read More

Post Comment