Search by category:
Egyéb kategória

Renault Megane E-Tech: a francia családi hibrid már hálózatról is tölthető

Renault Megane E-Tech: a francia családi hibrid már hálózatról is tölthető
Demecs Péter
2021. 01. 04., h – 12:52

2021. január 4., hétfő – 16:30
Megane
Friss ikon
Off

Törzs

A Megane negyedik generációja 2015-től van a piacon, így nem volt nagy meglepetés, mikor bejelentették, hogy a ráncfelvarráson átesett változatot a tavalyi Genfi Nemzetközi Autószalonon fogják bemutatni. A kiállítás elmaradt, a modell bemutatása pedig a vártnál sokkal visszafogottabb volt. Első ránézésre nem sok minden változott az autón, a lényegi módosításokból viszont sok van: az utastérben és a motorházban. 

A változások

Mint általában a modellfrissítések során, ebben az esetben is az autó orr-része esett át a legnagyobb változtatáson. Amit tán mindenki észrevesz, azok az új, Full LED Pure Vision technológiával rendelkező fényszórók, s a hátsó lámpákat is újratervezték.
Az utastérben jelentősebb változásokat látni, a műszerfalon két új kijelző kapott helyet. A volán előtt láthatjuk a digitális műszeregységet, amely minőségi grafikával rendelkezik. Az Easy Link multimédia-rendszert aztán a 9,3 colos táblagépre emlékeztető érintőképernyőn keresztül tudjuk kezelni. Egyébként a médiarendszer grafika és technológia terén egyaránt sokat változott. Külön öröm, hogy a tervezők látható, jól elkülönített helyre varázsolták a klímarendszer vezérlését; az ehhez tartozó grafikai megoldás is nagyon jól mutat. Összesítve: az utastér nagyon friss, kellemes és minőségi benyomást kelt. Nekem egy kis szín hiányzott ahhoz, hogy teljesen elégedett legyek, ebben a kombinációban túl fádnak, sötétnek tűnt. 

Megane

A belső tér

A Megane plug-in hybrid változatát csak kombi, jelen esetben Grandtour kiszerelésben lehet megvenni, így a járgány a családokat is megszólíthatja. A rendelkezésre álló teret átlagosnak nevezném. Az elülső üléseken nincs mire panaszkodni, hátul a magasabb termetű utasoknak nem marad túl sok hely fej- és térdmagasságban. 
A csomagtérben a plug-in hybrid modellek esetében alapban 389, lehajtott üléstámlákkal pedig 1372 literes rakodótér áll rendelkezésre. A tisztán benzinmotorral ellátott modelleknél a rakodótér 521/1504 liter, a dízelmotoros változatoknál pedig 449/1432 liter. Első ránézésre a különbség hatalmasnak tűnik, a tervezők viszont a legtöbb helyet a csomagtér padlója alatti részből vették el, így reálisan nem igazán fogják érzékelni a különbséget – valljuk be, a padló alatti rekeszekbe rendszerint olyan dolgokat pakol az ember, amire csak ritkán, vagy soha nem lesz szüksége.

Az új technológia

Az alternatív meghajtás fejlesztésénél a Renault szakértői a márka, Forma–1 futamai során szerzett tapasztalatait is értékesítették. Az E-TECH plug-in hybrid alapja a négyhengeres, 1,6 literes benzinmotor 67 kW teljesítménnyel és 144 Nm forgatónyomatékkal. Nem egy, hanem egyenesen két elektromotort találunk az autóban. Az első, a lágy hibridmeghajtású modellekhez hasonlóan az autó elindításáról gondoskodik, a másik pedig már a meghajtásáról, mindezt úgy, hogy az alternatív erőforrások még extra 51 kW-ot és 205 Nm-es forgatónyomatékot hozzátesznek a teljesítményhez. A kombinált teljesítmény 118 kW és 160 LE. A benzinmotornak 39 literes üzemanyagtartály, míg az elektromotornak 9,8 kWh kapacitású elem áll a rendelkezésére. A töltési idő persze ebben az esetben is rendkívül hosszú. A klasszikus hálózatból öt óráig tart, a 3,7 kW-os kapacitású töltőkábellel is csak 3 órára tudják lecsökkenteni a töltést, a gyorstöltésről, mint a Captur esetében, itt is megfeledkezhetünk.
A Megane-ból sem hiányzik a speciális E-Tech automata sebességváltó, amely mint már a korábbi tesztek során írtam, olyan kettő az egyben. A belső égésű motor számára négygangos, az elektromotor számára pedig kétgangos váltó áll a rendelkezésre. 

Megane

A vezetési élmény

A gyártó szerint a Megane egy feltöltésre 50 kilométert is megtehet, a városban ráadásul 65 kilométert, a reális adatok valahol negyven kilométer környékén mozognak – ez is csak akkor, ha nagyon odafigyelnek a takarékos vezetési technikára. A reális forgalomban ugyanis nagyon gyorsan fogy az áram. Télen a belső égésű motor, főleg az intenzívebb fűtés miatt gyakrabban bekapcsol, az elektromotorok teljesítménye ennyi feladat ellátására nem elég, s szükség van a benzinmotor segítségére. Ennek viszont előnye is van: nagyon gyorsan felmelegszik az autó. 
Minél gyorsabban haladnak, a benzinmotor is annál inkább hangosabb, bár azt meg kell jegyeznem, hogy sztrádán a Megane meglepően csendes volt – ezt tényleg nem vártam. 
Ami a Capturban is zavart, az sajnos a Megane esetében is jelen volt: bizonyos sebességeknél, 40 és 70–80 km/óra környékén az autó kicsit megrántott, mintha a váltó és a motor összhangja nem lenne ideális. A másik lehetséges ok, hogy az autónak eltart, míg az elektromos meghajtásról átkapcsol a klasszikusra, s a váltást ennek következtében érezni lehet az autóban. Nem tudom, mennyire lehet ezt megszokni, nekem egy hét alatt nem sikerült. 
Az alternatív meghajtásnak értelemszerűen városban fogják igazán hasznát venni, itt a kombinált fogyasztást öt liter alatt tudtam tartani, ami egy nagy családi kombi esetében nagyon jó érték. 

Venni vagy nem venni?

Ez itt a kérdés. A legolcsóbb Megane Grandtour E-Tech 28 550 euróba kerül. A klasszikus, csak belső égésű motorral ellátott, mondjuk 140 lóerős változat ára 20 ezer euró körül van; az erősebb 160 TCe jelölésű változat pedig már a 24 ezer eurót is túllépi. Mint más gyártóknál, jelen esetben is elmondható, hogy a klasszikus és alternatív meghajtású modellek úgy 7–10 ezer euróval drágábbak. Az árkülönbség fokozatosan csökken, de még mindig nem érte el azt szintet, hogy szemrebbenés nélkül bárki megvehesse ezeket a modelleket. 
A Renault, lehetőségeihez mérten, kihozta magából a maximumot. Megmutatta, hogy a francia modell járgányai is képesek alternatív meghajtással közlekedni. Számomra a Captur, a Clio és a Megane Grand-tour E-Tech hármasból kétségkívül a Clio lett a győztes. Dizájn, kényelem és vezetési élmény szempontjából egyaránt. Azt viszont el kell ismerni, hogy a Megane aktuális generációjának ráncfelvarrása hatalmas előrelépést jelent, főként minőségben. A külső dizájn a családi kombik világában is egyedülállónak mondható, az utastérben felhasznált kellemes és minőségi anyagoknak köszönhetően mindenki kellemesen érezheti magát. Félreértés tehát ne essék: a Megane Grandtour egy jó kocsi, amit akár – ha lenne családom – meg is vennék, csak épp ezt az alternatív meghajtást még jegelném néhány évig. 

Renault Megane
2021. 01. 04., h – 13:04
Demecs Péter
Gallery images
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane
Renault Megane

Bevezető
Pozsony |

Az utóbbi hetekben a Renault alternatív meghajtású modelljeit teszteltem. A Captur E-Tech plug-in hybrid nem hatott meg túlságosan, a képet aztán feljavította a lágy hibridmeghajtással rendelkező Clio, utoljára pedig az ugyancsak hálózati áramról tölthető Megane-t hagytam. Hogyan szerepelt a francia hibridek családjába tartozó utolsó modell?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment