Search by category:
Egyéb kategória

A Covid-19 uralja az angol nyelvből száműzendő szavak és kifejezések listáját

A Covid-19 uralja az angol nyelvből száműzendő szavak és kifejezések listáját
Hegedűs Norbert
2021. 01. 04., h – 12:54

2021. január 4., hétfő – 13:30
koronavírus
Friss ikon
Off

Törzs

Az egyetem 46. alkalommal állította össze a listát. Az intézménynek tavaly eljuttatott 1450 jelölés között mintegy 250 koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szó, kifejezés és nyelvi fordulat szerepelt, amelyet túl sokszor, helytelenül vagy értelmetlenül használtak.

A toplistára felkerült tíz kiválasztott szó és kifejezés között hét állt kapcsolatban a koronavírussal, az élen a Covid-19-cel. De a „példátlan” is visszatornászta magát a sor elejére, amelyet 2002-ben soroltak a száműzendő szavak közé.

A Sault Ste. Marie-ben működő egyetem bő öt évtizede állítja össze a listát, magyarázata szerint „a nyelv kiválóságának fenntartása, védelme és támogatása érdekében, a túlhasznált, felesleges, oximoronnak tekinthető, közhelyes, logikátlan, értelmetlen és egyéb módon hatástalan vagy irritáló szavak és kifejezések elkerülésére ösztönözve”.

Mindeddig több mint ezer szó vagy kifejezés került a listára. A jelölések, amelyekből az egyetem választ, az Egyesült Államok különböző vidékeiről és számos más országból is érkeznek.

A száműzendő szavak és nyelvi fordulatok közé sorolták a „Covid-19” mellett a „feltétlenül”, a „BFF” (best friends forever), azaz örökké a legjobb barátok, valamint a Donald Trump egy Twitter-üzenetében szereplő „covfefe” elírást is. A listát összeállító bizottság kiemelte, hogy a jelölt szavak között nagy számban szerepleltek a koronavírussal kapcsolatosak, amelyek tavaly eluralkodtak a nyelvben. „Nem számít, mennyire szükségesek, illetve társadalmilag és orvosilag hasznosak ezek a szavak, a bizottság nem tehet róla, de azt kívánja, bárcsak a vírussal együtt száműzhetnénk őket” – fogalmaztak.

A listára került a „társadalmi távolságtartás” is. „Miközben ez a frázis hasznos, mivel a maszkviselés és a távolságtartás fontos a vírus terjedésének megakadályozásában, hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem állunk készen arra, hogy ez a kifejezés +haszontalanná+ váljon” – magyarázták.

Száműzendőnek ítélték a „mind együtt vagyunk ebben”, a „roppant nagy körültekintéssel” és az „ezekben a bizonytalan időkben” kifejezéseket is.

A tiltott szavak hagyományát a néhai W. T. Rabe, az LSSU egykori PR-igazgatója teremtette meg. Rabe és egyetemi kollégái az 1975-ös szilveszteri partin álltak elő az első listával, amelyen azok a szavak és kifejezések szerepeltek, amelyeket az emberek szívből utáltak.

Bevezető

A „Covid-19”, a „társadalmi távolságtartás”, valamint az „ezekben a bizonytalan időkben” is szerepel a gyakran használt szavak, kifejezések és nyelvi fordulatok listáján, amelyeket a michigani Lake Superior Állami Egyetem (LSSU) évente közzétett ajánlásában az angol nyelvből száműzendők közé sorolt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment