Search by category:
Egyéb kategória

Mitől amerikai egy film?

Mitől amerikai egy film?
Juhász Katalin
2021. 01. 05., k – 15:56

2021. január 5., kedd – 16:10
eee
Friss ikon
Off

Törzs

A Minari című szociodráma a felnőtté válásról, a saját lábra állásról szól, illetve arról, hogyan boldogul egy koreai család a kies Arkansasban, ahol farmerkedésbe kezdenek, és hisznek az „amerikai álomban”, abban, hogy a kellő szorgalom és tehetség meghozza a gyümölcsét az ígéret földjén. 
A kritikusok lelkesen fogadták, a tavalyi online Sundance Fesztiválon, a független filmek első számú seregszemléjén fődíjat kapott. Az alkotók benevezték a Golden Globe-ra is, méghozzá a legjobb drámai alkotások közé. Az előzsűri azonban kipenderítette onnan, és átrakta a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába, mivel a dialógusok zöme koreai nyelven hangzik el, és a rendező, Lee Isaac Chung szintén koreai származású. 

Chung azzal érvelt, hogy a stáb teljes egészében amerikai állampolgárokból állt, ő maga is az Egyesült Államokban született. A film egyik producere pedig maga Brad Pitt volt, akinél kevés „amerikaibb” fickó mozog a filmiparban. Szóval az alkotók visszautasítják azt a vádat, mely szerint spekulatív szándékkal nevezték filmjüket a fő kategóriába a legjobb idegen nyelvű film kategóriája helyett, és tiltakoznak az átsorolás ellen. 

A spekuláció szándéka azért merülhetett fel, mert a legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében általában nagy a tolongás, hiszen oda – képletesen szólva – az egész világ szeretne bejutni, míg a legjobb drámai alkotások kategóriájában amerikai filmek versengnek az Aranyglóbuszért. És mivel az Oscar-díj előszobájának tekintett Golden Globe zsűrije is törekszik arra, amit az Amerikai Filmakadémia tavaly hivatalosan is deklarált, hogy tudniillik legyen több kisebbségi, színes bőrű, hátrányos helyzetű embereket bemutató film a jelöltek között, egyértelmű, hogy a Minarinak jobbak lennének az esélyei abban a kategóriában. 

Kritikusok egész hadserege szállt harcba a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségével a döntés miatt. És ennek kapcsán az is forró téma lett Hollywoodban, hogy vajon mi számít idegen nyelvű filmnek. Legtöbben Alfonso Cuarón Roma című drámáját hozzák fel példaként, amelyet 2019-ben simán jelölhettek Oscar-díjra a legjobb film kategóriájában, annak ellenére, hogy a történet Mexikóban játszódik, a stáb helyi volt (egyedül a rendező kettős állampolgár), a szereplők szintén, a film nyelve pedig spanyol. A tavalyi Oscar-díjas Élősködők (Parasite) című koreai film, Pong Dzsunho rendező alkotása is szóba került az ügy kapcsán. Többen felvetették, hogy Chung, aki egyébként amerikai állampolgár, a Pong Dzsunho által kitaposott úton halad a nemzetközi érvényesülés érdekében. 

Az amerikai sajtóban számos elemző cikk jelent meg arról, hogy manapság a tehetségesebb rendezők ott forgatnak, ahol akarnak, az egész világ nyitva áll előttük. Mindenki ott él és ott folyamodik állampolgárságért, ahol akar. És a filmekben gyakorlatilag bármilyen nyelven beszélhetnek a szereplők. Vagyis annál sokszínűbb lesz a műfaj, minél kevesebb adminisztratív akadályt gördítenek az alkotók elé, gátolva a pozitív tendenciákat. 

A Pulitzer-díjas vietnámi író, Viet Thanh Nguyen a következőket írta a Washington Postban: „Ez a döntés megmutatja, hogy nem tudjuk eldönteni, mi miatt tekintünk egy filmet külföldinek: a nyelv, az alkotók vagy a bemutatott kultúra miatt. Mely nyelvek számítanak amerikainak? Vajon amerikainak tekinthető-e az olyan ember, aki többnyire nem az angolt használja kommunikációs nyelvként saját környezetében, viszont az Egyesült Államokban született?” A Minari átsorolása szerinte felháborító, és jól szemlélteti a jelenlegi viszonyokat. „Tegyük fel, hogy Steven Spielberg egy jiddis nyelvű filmet forgatna a New Yorkba emigrált izraeli zsidókról. Vajon elég amerikainak tartaná ezt a filmet a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége?” A szintén amerikai állampolgárságú vietnámi író szerint az ázsiai származásúakat idegeneknek tekintik az Egyesült Államokban, még akkor is, ha az 1800-as évekig vissza tudják vezetni amerikai családfájukat. 

Bevezető

Van-e egy filmnek nemzetisége? Kik és mi alapján döntik ezt el? A használt nyelv, a befektetett pénz származási helye vagy az alkotók állampolgársága nyom többet a latban? Nem kellene lassan átértékelni az eddigi kritériumokat? Helyes-e, hogy minden fesztiválon más szempontokat vesznek figyelembe? Ezen vitáznak most az amerikai sajtóban egy koreai (vagy nem koreai?) film kapcsán.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment