Search by category:
Egyéb kategória

A nagyvállalatok is a tesztelésben bíznak

A nagyvállalatok is a tesztelésben bíznak
Mészáros Richárd
2021. 01. 11., h – 11:29

2021. január 11., hétfő – 12:00
koronavírus autógyár
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovák gazdaság motorjának továbbra is a legnagyobb iparvállalatok számítanak. „A hazai össztermék nagyjából negyede jut az iparra, ezen belül pedig még mindig a nagy autógyárak viszik a prímet, amelyek gyártásától rengeteg egyéb beszállító léte függ. És ha ez még nem lenne elég, Szlovákia az Európai Unió negyedik legnyitottabb gazdasága, vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen irányt vesz a járvány az európai országokban” – nyilatkozta lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

Veszélyben a gazdaság

„A járvány gyors terjedése már most gondot okoz a cégeknek, és ha a kormány nem hoz gyors és hatékony intézkedéseket a fertőzés terjedésének a megfékezésére, az elkövetkező időszakban gyárak tucatjait zárhatják be, ami a gazdaság összeomlásához vezetne” – állítja Rastislav Machunka, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) az alelnöke. A ČSOB bank felmérése szerint a külföldi kereslet nagyobb visszaesése már most nagyjából minden hetedik szlovákiai céget érint. „Ha csak azokat a vállalatokat vesszük alapul, amelyek aktívan üzletelnek a külföldi megrendelőkkel, a járvány második hulláma az ilyen cégek 40 százalékának okozott gondot, a harmaduk pedig a kivitel egy részét már kénytelen volt teljesen leállítani” – nyilatkozta Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője. A nagyobb cégek közül minden második számolt be keresletcsökkenésről a külföldi partnerek részéről.

Machunka szerint a kormánynak minél előbb döntenie kellene a lakosság tömeges teszteléséről, hogy a lehető legtöbb fertőzöttet kiszűrjék. „Az eddig hozott megszorításoknak csekély a hatékonysága, ezért arra kérjük a kormányt, hogy indítsa be az országos tesztelést, amely a leghatékonyabb módja a járványhelyzet enyhítésének” – mondta el Machunka. Szerinte a nagyvállalatok készek segíteni a kormánynak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy több cég is teszteli az alkalmazottait. „Ez azonban nem olcsó mulatság, a kormánynak így jóval többet kellene tennie a cégek megsegítésére” – tette hozzá az AZZZ alelnöke.

A Jaguar is tesztel

Mivel jelenleg a Nyitrai járásban a legrosszabb a helyzet, az elmúlt és az elkövetkező két hétvégén tömeges tesztelést rendeltek el az egész járásban. A nagy autógyártók közül a nyitrai Jaguar Land Rover már csütörtökön és pénteken letesztelte az alkalmazottait.

„Csak az üzem területén öt szűrőpontot állítottunk fel, 5500 mintavétellel számolva” – nyilatkozta Miroslava Remenárová, a Jaguar Land Rover Slovakia szóvivője, arra is emlékeztetve, hogy a gyárban december végén is volt egy tesztelés. A nyitrai autógyártó a járvány miatt nem tervezi a gyártás leállítását, akit azonban lehet, azt otthoni munkavégzésre kötelezik. Az üzemben január elsejétől egy speciális telefonszámon és email- címen jelenthetik be az alkalmazottak az otthonmaradásukat, ha fennáll a gyanúja annak, hogy megfertőződtek. A Jaguar Land Rover nyitrai üzemébe péntek este Igor Matovič kormányfő is ellátogatott.

„A vállalatok alkalmazottainak a tesztelése segíthet megvédeni az embereket a fertőzéstől, csökkentve a betegek számát” – mondta Matovič. A miniszterelnök figyelmeztetett, ha túl sokan betegszenek meg, a cégek nem lesznek képesek helyettesíteni őket, ezért úgy véli, az állam és a vállalatok együttműködése sikeres modell lehet.

Nem várnak az államra

Több szlovákiai cég nem vár arra, hogy az állam lépjen elsőként. „Tekintettel a jelenlegi rendkívül rossz járványhelyzetre, a Volkswagen Slovakia autógyártó úgy döntött, hogy az összes alkalmazottját letesztelteti” – nyilatkozta Lucia Kovarovič Makayová, a társaság szóvivője. Szerinte a szűrésre ma és holnap kerül sor.

Az alkalmazottait már teszteli az ország áramellátását biztosító Szlovák Villamos Művek (SE) is. „Az alkalmazottainkat nyolc helyszínen már október végétől rendszeresen teszteljük az antigéntesztek segítségével. Eddig több mint 15 ezer tesztet végeztünk el, és a szűrést az elkövetkező időszakban is folytatjuk, mivel ez a legjobb módszere annak, hogy megvédjük az alkalmazottainkat a fertőzés terjedésétől, biztosítva az ország zökkenőmentes energiaellátását” – mondta el Oľga Baková, a Szlovák Villamos Művek szóvivője. Szerinte a társaság saját költségein biztosította a teszteléshez szükséges összes hozzávalót és az egészségügyi személyzetet is. „Jelenleg 250 alkalmazottunk van karanténban, a rendszeres tesztelésnek köszönhetően azonban előre tervezhetünk, így nincs veszélyben az áramtermelés” – tette hozzá Baková.

A stratégiai nagyvállalatok közé tartozik a pozsonyi Slovnaft olajfinomító is. „Készek vagyunk együttműködni a hivatalos szervekkel, és ha megkapjuk a teszteket és az ezzel kapcsolatos utasításokat, készek vagyunk megszervezni a tesztelést a cégen belül” – nyilatkozta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője. Szerinte a jelenleg érvényes szabályoknak köszönhetően biztonságosan üzemeltethető az olajfinomító, miközben maximális mértékben ügyelnek az alkalmazottaik egészségére.

A hétvégén tesztelte az alkalmazottait a leányvállalataival együtt nagyjából 9500 embernek munkát adó kassai U. S. Steel acélmű is, arra biztatva az alkalmazottait, hogy a lehető legtöbben vegyenek részt a szűrésen. „A január 8-ai adatok szerint 175 alkalmazottunknak volt pozitív tesztje, 427-en pedig már kigyógyultak a fertőzésből, és visszatérhettek a munkába” – nyilatkozta JánBača,a kassai üzem szóvivője. Az üzemben szombat estig ezúttal 1621 embert – köztük a cég alkalmazottainak a családtagjait és a környéken élőket – teszteltek le, akik közül 38- nak lett pozitív a teszteredménye.

Otthoni munkavégzés

Hogy a nagy cégek is egyre több alkalmazottjukat küldik el otthoni munkavégzésre, arra a zólyomi Continental autóipari alkatrészgyártó a legjobb példa, amely egyébként múlt csütörtökön és pénteken szintén leteszteltette a dolgozóit. „A Continental Zólyomban 1100 embert foglalkoztat, akik közül nagyjából 450 adminisztratív munkaerő, sokan így hosszabb távon otthoni munkavégzésre rendezkedtek be, míg mások időnként dolgoznak otthonról. A cég támogatja őket ebben, hiszen így is csökkentjük a fertőzésveszélyt a vállalaton belül” – mondta el Kristína Kavická, a társaság szóvivője, aki ezzel a véleményével nincs egyedül. A HR Pulse társaság friss felmérése szerint a szlovákiai cégek nagyjából fele tervezi azt, hogy a járványhelyzet miatt idén is az otthoni munkavégzés és a bejárás kombinációjával próbálja meg hatékonyabbá tenni a működését. Minden tizedik cég emiatt az irodai kapacitások csökkentését tervezi, az így felszabaduló forrásokat pedig az otthoni munkavégzés támogatására fordítják.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Az elmúlt napokban drasztikus mértékben romlott a járványhelyzet, ami a legnagyobb iparvállalatokat is sújtja, jelentős károkat okozva a szlovák gazdaságnak. A nagy iparvállalatok ezért igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljék a katasztrófát.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment