Search by category:
Egyéb kategória

Ingatlan, te drága!

Ingatlan, te drága!
Hegedűs Norbert
2021. 01. 14., cs – 07:52

2021. január 14., csütörtök – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

A Szlovák Nemzeti Bank novemberi adatai szerint 2020 első kilenc hónapjában Szlovákiában az ingatlanárak 11,8 százalékkal növekedtek. Ez azt jelenti, hogy a múlt évben az ingatlanárak növekedésesének tempója 2019-hez képest még gyorsulni is tudott. Szemmel láthatóan még az elmúlt két évtized legnagyobb gazdasági visszaesése sem tudta a szlovák lakosság kedvét elvenni az ingatlanvásárlástól.

Minden közgazdaságtant tanuló diák hamar megtanulja, hogy a piaci árak alakulásáért a kereslet és a kínálat alakulása felelős, és nincs ez másképpen a szlovák ingatlanpiacon sem. A kínálati oldalon jelenleg az építőipar nem tud lépést tartani a kereslettel, és a piacon nincs elegendő ingatlan. Regionális különbségeket természetesen találunk, de a legnagyobb ingatlanhiány a nagyobb városokban érzékelhető. A helyzet a fővárosban a legrosszabb, Pozsonyban a becslések szerint több tízezer lakás hiányzik a piacról, és a jelenlegi kereslet mellett ez a lakáshiány még egy további évtizedig is eltarthat. A piacról szinte teljesen hiányoznak a bérlakások, az önállósodásra vágyó fiatalok számára az esetek döntő többségében a vásárlás az egyetlen lehetőség.

Ami a keresletet illeti, azt két fő tényező tartja magas szinten. Elsősorban a vásárlók a nagyfokú bizonytalanság ellenére még mindig pozitívan tekintenek a jövőbe, és nem félnek a hosszú távú jelzálogkölcsönöktől.

Ez megváltozhat, ha a koronavírus-járvány által okozott gazdasági visszaesés elhúzódik, de jelenleg mindegyik gazdasági előrejelzés növekedést jósol az új évben. Fontos szerepet játszanak maguk a jelzálogkölcsönök is, melyek egyre kedvezőbb kamatokat kínálnak az ingatlanra vágyakozóknak. A kisebb szlovák bankok agresszívan alacsony kamatokkal próbálnak új ügyfeleket szerezni, ennek köszönhetően novemberben az átlagos jelzálogkamatok már egy százalék alá kerültek. A szlovák jelzálogkamatok ma az EU szintjén is alacsonyak, 2020 novemberében az unióban csak a portugál bankok kínáltak kedvezőbbeket. Az elmúlt év az ingatlanpiacon egy hosszabb ívű trend része, az ingatlanárak Szlovákiában az elmúlt hat évben töretlenül növekedtek. Az Eurostat indexe alapján 2010 és 2019 között az ingatlanokkal kapcsolatos kiadások Szlovákiában dinamikusan növekedtek, és egy évtized alatt jóval közelebb kerültek az uniós átlaghoz. Ezzel együtt, a szlovák háztartások díszpónibilis jövedelem növekedésének és az alacsony jelzálogkamatoknak köszönhetően az ingatlanokhoz való hozzáférés Szlovákiában nem romlott az elmúlt évtizedben. Ez a két faktor együttesen járult hozzá ahhoz, hogy az ingatlanok iránti kereslet az árak dinamikus növekedése mellett is erős maradt.
Amíg az alacsony jelzálogkamatok és elégtelen ingatlankínálat együttállása fennáll, Szlovákiában nem várható az ingatlanárak csökkenése. Váratlan eseményektől eltekintve a szlovák ingatlanpiacon igazi változást csak a bérlakások tömeges megjelenése okozna. A Sme rodina kormánypárt által vezetett építésügyi minisztérium ugyan évi több ezer bérlakás építését ígéri, de az ingatlanpiaci szakértők ebben a kérdésben több mint szkeptikusak. Ha ezek megjelennek is a piacon, 2022 előtt biztosan nem. A magas ingatlanárak ezért 2021-ben is velünk maradnak, az elkövetkező évben is jobb érzés lesz ingatlant eladni, mint vásárolni.

Bevezető

Nincs sok olyan növekedési trend a szlovák gazdaságban, amit a globális koronavírus-járvány sem tudott megakasztani, de az ingatlanárak növekedése kétségkívül ebbe az exkluzív csoportba tartozik.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment