Search by category:
Egyéb kategória

Online nézegethetjük a Rijksmuseum kincseit

Online nézegethetjük a Rijksmuseum kincseit
Juhász Katalin
2021. 01. 14., cs – 11:22

2021. január 14., csütörtök – 12:33
eee
Friss ikon
Off

Törzs

A  Rijks Studio nevű online kollekciót egy felhasználóbarát felületen tették közzé, ahol nemcsak részletes leírások olvashatók, hanem le is lehet tölteni és szerkeszteni az adott műalkotás képét. A felhasználó a legnagyobb holland festők munkái mellett egyebek között díszített bútorokat és grafikákat talál a kollekcióban. A nagy felbontású képek lehetővé teszik az alapos pásztázást, a részletek kinagyítását. Érdekesség, hogy témák szerint is csoportosították a műveket, külön szekcióba sorolták például a csendéleteket, a tájképeket és a portrékat. 
A Rijksmuseum azon intézmények közé tartozik, melyek az elmúlt húsz évben fontos szerepet tulajdonítottak gyűjteményük digitalizálásának, azaz nem a pandémia hatására döntöttek így. A múzeumok új megoldásokat keresnek arra vonatkozólag, hogy hogyan tegyék elérhetővé a művészetet, és hogyan folytassák kulturális missziójukat.
A Rijksmuseumot a járvány előtt több mint kétmillióan látogatták meg évente, itt őrzik a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményét. A világon először tették lehetővé, hogy a nagyközönség online követhesse egy híres festmény restaurálását. Rembrandt óriás méretű (363-szor 437 centiméteres) remekművét, az Éjjeli őrjáratot 2019 júniusában kezdték restaurálni. 

Bevezető

Az amszterdami Rijksmuseum gyűjteményében olyan kincsek találhatók, mint Rembrandt, Vermeer, Van Dyck vagy Van Gogh művei. Összesen 709 ezer művészeti alkotást digitalizáltak, melyek ingyenesen tekinthetők meg.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment