Search by category:
Egyéb kategória

Tükör és valóság – online nyitották meg a Nemzet-közti Magyar Fotószalon párkányi kiállítását

Tükör és valóság – online nyitották meg a Nemzet-közti Magyar Fotószalon párkányi kiállítását
Mészáros Richárd
2021. 01. 15., p – 19:29

2021. január 15., péntek – 20:00
Tükör és valóság – online nyitották meg a Nemzet-közti Magyar Fotószalon párkányi kiállítását

Friss ikon
Off

Törzs

A Barta Gyula Galériában immár tizennegyedik alkalommal mutatkoznak be a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagjai, köztük azok a szlovákiai magyar alkotók, akik fényképeikkel ismét sikerrel szerepeltek a Budapesten zsűrizett nemzetközi szalonon. Sajnos a rendkívüli helyzet miatt idén csak online formában zajlott a megnyitó, sőt, maga a járvány is külön tematikus blokként szerepelt a versenykategóriák közt.

Ebben az évben már huszadik alkalommal került megrendezésre a Nemzet-közti Magyar Fotószalon. Idén újra öt kategóriában lehetett nevezni.A hagyományos (általános színes, monokróm) kategória mellett a második kategóriába a sajnos ma is aktuális Covid-19 által inspirált fotókkal lehetett nevezni. A Trianon-emlékévre tekintettel a harmadik önálló blokk Trianon 100. évfordulója volt. A negyedik kategóriába természetfotókat lehetett beküldeni, melyek a középpontjában a víz szerepelt. Az ötödik kategória pedig a Vendégségben – címet kapta. A kiállításra életkortól és foglalkozástól függetlenül bárki nevezhetett, aki magyar állampolgár, vagy magyar nemzetiségűnek vallja magát, bárhol is él a nagyvilágban. Az idei XX. Nemzet-közti Magyar Fotószalonra 124 alkotótól több mint 1500 fénykép érkezett: Franciaországból, az USA-ból, Kanadából, Romániából, Szerbiából, Magyarországról és természetesen Szlovákiából. A 4 tagú szakmai zsűri 319 fotót ítélt kiállításra alkalmasnak, a kiállított anyagba Szlovákiából 7 szerzőtől 17 fénykép került be“ – tájékoztatta az Új Szót Nagy Tivadar fotográfus, szervező.

Bikfalvi Zsolt – Csörögefánk

Leírás

Bikfalvi Zsolt, nagykárolyi, erdélyi fotós Csörögefánk című képe.

A szlovákiai magyar szerzők idén is szép sikert arattak, ezüstérmet és dicsérő oklevelet szereztek. A szlovákiai szerzők fényképeiből 45 művet láthat a közönség, nem csak Párkányban, hanem a vándorkiállítás keretében Komáromban, a Csemadok Galériában, Léván a Reviczky Házban, Naszvadon, a helyi művelődési központban, a Füleki Városi Galériában, Magyarországon – Ózdon a Digitális Erőmű- Élőtér Galériájában és Miskolcon az Ifjúsági és Szabadidő Házban is.

Az idén 80. életévét betöltő lévai Mészáros Lajos az MFVSZ ezüstérmét kapta a Természetfotó – kategóriában, a naszvadi Holop Ferenc pedig a MFVSZ oklevelét kapta a Trianon 100 kategóriában. A szalon kiállítói voltak még: Varga Tibor Perbetéről, Toldi Zorán Érsekújvárból, Sedliak Pál Martosról Kopják Angelika Komáromból és Bátky Tamás Bősről. A pályázaton Horváth Ádám Miklós Olivér és Nágel Zoltán is részt vett.

A Nemzet-közti Magyar Fotószalon XX. évfolyamából egy katalógus is készült, a párkányi kiállítás alkalmából a katalógust ajándékozták Bajtai Györgynek, a Barta Gyula Galéria vezetőjének.

Bevezető
Párkány |

Arcok, sorsok, pillanatok. Helyzetek és hangulatok. A digitális térből kilépő valóság – a koronavírus-járvány miatt online nyitották meg Párkányban azt a vándorkiállítást, amelyet a XX. Nemzet-közti Magyar Fotószalon válogatott anyagából rendeztek.

Település / hely
Párkány

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment