Search by category:
Egyéb kategória

Úrnők és urak

Úrnők és urak
Mészáros Richárd
2021. 01. 15., p – 18:42

2021. január 15., péntek – 19:30
beszédbuborék

Friss ikon
Off

Törzs

Hosszú ideje figyelem, hogyan változnak a megszólítási szokások. Régen mindenki elvtárs és elvtársnő volt. Amikor egyetemistaként hirtelen „elvtársnő” lettem, az olyan sokként ért, mint amikor jóval később „néni”-vé váltam. Egyébként a tanszékünkön egy diák tanár „úr”-nak szólított egy előadót. Nekünk azt mondta, azért, mert utálja, de amikor az akkori ifjúsági szövetség, a SZISZ is kénytelen volt foglalkozni az üggyel, a diák azzal érvelt, hogy nem követett el semmi rosszat, mivel a tanár neki nem elvtársa, mert nem képviseli eléggé a szocialista emberideált. Ez szemétség volt, hiszen egy ilyen kijelentés akár a tanár állásába kerülhetett volna. Szerencsére a SZISZ-elnök rendes gyerek volt, formális szóbeli figyelmeztetéssel lezárta az ügyet. Ez a tanárunk már rég meghalt, a SZISZ-elnökről semmit sem tudok, viszont az említett diákból a rendszerváltás után politikus lett.

Az „elvtárs” megszólítást pedig felváltotta az „urak” és a „hölgyek” megszólítás. Ez a mai napig érvényes. Az „úr” rendben van, a nők megszólítása viszont sokaknak bonyolultnak tűnik. Mert nézzük csak, mi is a Kis úr megszólítás női ekvivalense. A régi etikett szerint Kis asszony vagy Kisné asszony. Ez is érvényes a mai napig, mégis gyakran tapasztalom, hogy ilyenkor gyakran csak hölgynek, pontosabban hölgyemnek szólítanak. Mintha nekem nem lenne nevem. Persze tudom én, hogy a „hölgy” olyan fennköltebbnek hangzik, és aki ezt mondja, biztosan jó szándékkal teszi. Az egyetemi kommunikációs kurzusomból viszont azt is tudom, hogy sokan – nemcsak férfiak, hanem nők is – nincsenek tisztában azzal, milyen módon lehet egy nőt megszólítani. Ezért választják az általuk semlegesnek tartott „hölgy” kifejezést a nő neve nélkül. Mert a Kis hölgyem vagy a Kis hölgy, ugye, fura. Mondjuk a kis hölgy vagy kis hölgyem is, ha ismeretlen nőnek szánjuk. Én ilyenkor meg szoktam mondani az illetőnek, hogy nyugodtan szólítson a vezetéknevemen és tegye hozzá, hogy „asszony”. Úgy, mint a szlovákban.

Az utóbbi években azonban két további szokás terjedt el. Az első a totális személytelenség, amikor szóban és írásban is egy „jó napot”-tal helyettesítjük a személyes megszólítást. A diákjaim többsége már csak így kommunikál. Ez nem illetlenség, de a válaszleveleimben csak azért is nevükön szólítom őket, hogy éreztessem, nekem ők nem egy diákmassza, hanem mind külön ember, akit számon tartok. Az ő személyes megszólításuk mikéntjét a szemeszter elején szoktam velük tisztázni.

A másik szokás a totális bizalmaskodás. Amikor valakit minden előzmény nélkül a keresztnevén szólítunk. Szerintem ez a különféle tévévetélkedőknek (is) köszönhető. Ott érthető, mert nem mindenki akarja nyilvánosan kiadni a vezetéknevét. De a hétköznapi életben elég furcsa, ha vadidegen ember egyszeriben csak úgy „lezsuzsannáz”.

Főleg, ha még fiatalabb is, mondjuk harminc évvel.

Bevezető

Újabban totális személytelenség és totális bizalmaskodás alakult ki.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Lampl Zsuzsanna

Read More

Post Comment