Search by category:
Egyéb kategória

Navalnij – Az orosz főügyész további adatokat kért Németországtól

Navalnij – Az orosz főügyész további adatokat kért Németországtól
Mészáros Richárd
2021. 01. 21., cs – 12:55

2021. január 21., csütörtök – 13:00
Alekszej Navalnij

Friss ikon
Off

Törzs

A hatóság csütörtöki közlése szerint az orosz nyomozók által korábban benyújtott kérelmek többségét német részről elutasították, és a Navalnijjal, valamint feleségével készített interjúk átiratát sem tették bele a Moszkvába elküldött anyagokba.

Navalnij vasárnap tért vissza Németországból, ahol a novicsok típusú idegméreggel elkövetett merényletet követően kezelték. Hazaérkezésének másnapján, hétfőn egy bíróság harminc napra szóló előzetes letartóztatását rendelte el.

A német igazságügyi hatóságok arról tájékoztattak, hogy a Navalnij elleni állítólagos támadással összefüggésben négy orosz jogsegélykérelemre válaszoltak. Az orosz főügyész és más orosz tisztségviselők azonban úgy vélik, hogy a válaszok nem voltak megfelelőek.

Navalnij ellen december 29-e óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) múlt héten nyújtott be keresetet, amelyben indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.

A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el. A FSZIN korábban kifogásolta, hogy Navalnij megsértette a lakhelyelhagyási tilalmat, amikor szeptemberben Szibériába utazott, ahol egybehangzó külföldi laboratoriumi vizsgálatok szerint megmérgezték.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

Bevezető

Az orosz főügyész további adatokat kért a német igazságügyi hatóságoktól Alekszej Navalnij ellenzéki vezető megmérgezésével kapcsolatban, akit a múlt héten tartóztattak le egy moszkvai repülőtéren, miután Németországból visszaérkezett.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment