Search by category:
Egyéb kategória

Olvasóink élménye: járvány idején is lehet nyaralni

Olvasóink élménye: járvány idején is lehet nyaralni
szabolaci
2021. 01. 22., p – 00:05

2021. január 22., péntek – 19:25
A járvány ideje alatt a mexikói Cancún az egyik legfelkapottabb nyaralóhely

Friss ikon
Off

Törzs

Milyen volt a nyaralás a járvány idején? 
Kata: Szuper, nagyon jó volt megélni, hogy ahol jobb a helyzet, mint Európában, és lehet utazni, ott mennyivel nyugodtabb és normálisabb az élet. Nyilván van pár korlátozás, maszkot kell hordani végig a repülőn, sok extra adminisztráció van, ami az utazó felelőssége, hogy tájékozódjon, hogy az adott országba való belépéshez milyen dokumentumok szükségesek. Ha valami nincs meg, az a reptéren nagyon lelassítja a dolgokat, ezért pl. check in-re már 4 (!!!) órával hamarabb javasolják kimenni. Online check in nem működik, mert így biztosítják, hogy mindenkinek meglegyen minden szükséges papírja. Elfordulhat járat törlés, menetrend változás utolsó pillanatban. A repülőtéri várók, azaz a lounge-ok nincsennek nyitva. Ezekre fel kell készülni. 
Tamás: A nyaralás hangulatán már induláskor érzékelhető volt a Covid árnya, a repülőtéren Hollandia felé indulva már szükség volt PCR-tesztre, de ez jó érzést váltott ki bennünk, mert tudtuk, hogy jó eséllyel kiszűrik, ha valaki esetleg fertőzött lenne. Mexikóban nagyon figyeltek mindenhol a higiéniára, a szállodák, közlekedési eszközök személyzete nagyon óvatos volt és látszott, hogy az egész nemzeti összefogás van emögött, tudatosan óvatosak és körültekintőek voltak. Minden helyen szükség volt kézfertőtlenítésre, maszk viselésére. Egyetlen kivétel a fiatalos partihely, Tulum volt, ahol a viszonylag fiatalabb korosztályú vendégkör kevésbé vette komolyan a járványügyi intézkedéseket. A főváros, Mexikóváros a világ egyik legnagyobb városa, nagyon furcsa volt, hogy Szilveszter éjszakáján szinte senki nem volt az utcán, mintha „szellemvárosban” jártunk volna. 

Mennyi turista volt ott, milyen volt a szálloda telítettsége? 
Kata: Kiemelt időszakban voltunk, szilveszter beleesett, így a szálloda telt házas volt. Igaz, ez egy 6 szobás boutique-hotel volt, de a nagyobb hotelek is hasonló telítettséggel működtek. 
Tamás: A szállodák telítettsége kb. 40–60% volt, mindegyik hotelben igyekeztünk beszélgetni a dolgozókkal, ők mesélték, hogy ezek a számok világviszonylatban is rendkívül jónak minősülnek a járvány idején. Pont Mexikó az, amely még most is a járvány előtti számok több mint 50 százalékát hozza. 

Milyen járványügyi intézkedésekkel találkoztál, volt-e olyan, amit hiányoltál? 
Kata: A kiutazáshoz szükséges volt egy 96 órán belüli negatív PCR-teszt. A hotelben napi kétszer testhőt mértek, ami kötelező, a kormány előírja. És több nyilatkozatot alá kellett írni, hogy mi történik, ha a vendégek közül valaki covidos lesz. Nagyon felkészültek amúgy, a légitársaságnak szuper utasbiztosítása van (ez ingyen adják a jegy mellé), ami mindenféle Covid-eseményre (extra teszt, karantén stb.) fedezetet nyújt. A szigeten a maszk kötelező volt, és megkértek, hogy ne menjünk boltba, hogy ne érintkezzünk a helyiekkel, hanem ők megvesznek bármit, ami kell, extra költség nélkül. A Maldív-szigetekről való kilépéshez is kötelező egy 45 órán belüli teszt, ezt is a hotel intézi. 
Tamás: Nagyon komoly járvány-ügyi intézkedések voltak, hőmérséklet mérése, kézfertőtlenítés, maszk viselése, a személyzeten maszk és arcpajzs is volt. A „buli-helyeken”, bárokban azonban sokszor kevésbé vették komolyan az intézkedéseket, még a dolgozók is csak díszként akasztották a fülükre a maszkot. 

Hogyan szolgálták fel az étkezéseket a hotelben? 
Kata: Rendes ültetett étkezések voltak. Nincs büféztetés, pincér hozza ki. 
Tamás: Mexikóban találkoztunk svédasztalos koncepcióval is, de jobban el voltak határolva az ételek, nem voltak annyira nyitottak a svédasztalok – de az esetek többségében a la carte koncepció volt, nagyszerű szolgáltatással. 

Hogy látod, megéri most nyaralni? Akár ilyen messzire is? 
Kata: Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy azokra a helyekre, ahova lehetséges utazni, bátran tegye, mert Európán kívül más világ van :), jobb! 
Tamás: Nekem szimpatikus az a hozzáállás, amit kinn tapasztaltunk, hogy maradjon fenn a turizmus, kellő óvatossággal, körültekintéssel, mind a fogadó ország, mind pedig a turisták részéről.

A Maldív-szigeteken rendkívül vigyáznak a turistákra

 

Bevezető

 A járvány miatt szinte csak pár olyan ország, népszerű célállomás van a világon, ahova beutazhatnak a turisták. Ám aki most útnak indul, azok mindegyike óriási élménnyekkel feltöltődve térhetett haza. Két olvasónk, Kata és Tamás is az utazást választották, előbbi a Maldív-szigeteken, míg utóbbi Mexikóban nyaralt. Őket kérdeztük, milyen az egzotikus nyaralás járvány idején.

 

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy