Search by category:
Egyéb kategória

Felújítják a műemlékké nyilvánított lévai zsidó iskolát

Felújítják a műemlékké nyilvánított lévai zsidó iskolát
Száz Ildikó
2021. 01. 29., p – 07:08

2021. január 29., péntek – 11:00
Léva, zsinagóga

Friss ikon
Off

Törzs

Az egykori zsidó iskolát Jacques Oblatt építész tervezte a funkcionális építészet jegyében. Az 1935-ben épített iskolát a zsidóság csak rövid ideig használhatta, 1944-ben a zsidó gettó részét képezte. 1945 után a tanonciskola, majd 1949-től a Második Nyolcéves Középiskola működött az ingatlanban, és 1967-től a Közgazdasági Középiskola diákjai látogatták. A régiófejlesztési minisztérium támogatásával újítják fel a létesítményt, mintegy 900 ezer euró ráfordítással. A tervek szerint helyi kézművesek vehetik birtokukba a korszerűsített termeket, ahol tanfolyamokat, különböző továbbképzéseket és kiállításokat tarthatnak. Kávézót nyitnak és kulturális programokat rendeznek majd a falai közt.

Léva

A felújítás során nem feledkeznek meg a lévai, illetve régióbeli zsidóságról sem, állandó kiállítással emlékeznek meg róluk. A tolerancia központjának nevezett történelmi kiállítás látogatói virtuális sétát tehetnek a szeredi koncentrációs táborban. Léván nem ez az első történelmi épület, amely a kulturális értékek megőrzése mellett a helyi zsidó lakosságnak állít emléket. 2011-ben újították fel a négyszáz férőhelyes zsinagógát, amelynek alapkövét 1883. április 24-én rakták le. Akkoriban Kohn Ambróz volt a rabbi. A 19. század első felében mintegy 160 zsidó élt Léván, de 1880-ra már 903-an tartoztak a hitközséghez. A város tulajdonában lévő épület felújítására 1,52 millió euró támogatást kaptak uniós és állami forrásokból.

Léva

A koronavírus-járvány előtt rendszeresen szerveztek a csarnokában képzőművészeti kiállításokat, jótékonysági esteket, koncerteket és díjátadó ünnepségeket. A lévai zsinagóga azon kevés épületek egyike, ahol megtalálták az alapító okiratot, amelyet a közelmúltban restauráltak.

Bevezető
Léva |

A néhány évvel ezelőtt műemlékké nyilvánított zsidó iskola bemutatása szerepel Léva 2021-2026-os évekre elfogadott stratégiai idegenforgalmi és fejlesztési tervében. Az egykori tanintézmény felújítása lehetővé teszi, hogy még több értékes történelmi és kulturális nevezetességet népszerűsítsenek a járási székhelyen.

Címkék

Település / hely
Léva

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment