Search by category:
Egyéb kategória

Méhészek természetes patikája az érsekújvári piacon

Méhészek természetes patikája az érsekújvári piacon
Száz Ildikó
2021. 01. 29., p – 07:13

2021. január 29., péntek – 15:45
Érsekújvár

Friss ikon
Off

Törzs

Nem kell tartaniuk a tömegtől azoknak, akik a megszokott élelmiszer-beszerző körútjukon a hűvös idő ellenére betérnek a piactérre. Koszorúkat, kerti szerszámokat telefonos egyeztetést, rendelést követően vehetnek át a viszonteladóktól vagy a virágkötőktől. Seifert József méhész több éve árulja saját készítésű méztermékeit az érsekújváriaknak, látogatásunkkor egy elemre működő, táncra perdülő plüssméhhel szórakoztatta a már hazafelé tartó árusokat és a meg-megálló vevőket, mondván, a méz a koronavírus idején is hatékony a szervezet megerősítésére.

Érsekújvár, piac

 

Seifert József, a méhészek helyi szervezetének vezetője nyugdíjba vonulása óta, idestova tíz éve jár ki a piacra. Korábban számos ismeretterjesztő előadást tartott, amelyekben hangsúlyozta, a méhek az átalakítás során megőrzik a felhasznált növények jó tulajdonságait. Édesapjától örökölte a szakma szeretetét. Tőle hallotta, hogy a méhek a nap gyermekei, ezért ebben a fénytelen időszakban a méhészek a hazai méz rendszeres fogyasztását ajánlják, mert segíti a kalcium és a magnézium beépülését a szervezetbe, nyugtató és lázcsillapító hatása van. A felső légutak fertőtlenítésére a természetgyógyászok meleg tejbe, vagy citromos teába keverve ajánlják fogyasztani. Propolisz- és virágportermékeket is találunk a pulton, amelyek erősítik az immunrendszert és gyerekek is fogyaszthatják.

„A méhek a kaptárkeretre ragasztják a propoliszt, ezzel védik otthonukat a vírusok ellen. A propoliszt alkoholban oldjuk fel, tinktúraként kínáljuk, aki rendszeresen fogyasztja, annak jobb lesz az ellenálló képessége. Méhészként és fogyasztóként jómagam is nyugodtan kijárok a piacra, nem félek a betegségtől”

– mondta Seifert József.

Természetes antibiotikumként emlegetett virágpor lapul a kis tasakokban, ha joghurtba, müzlibe, vagy gyümölcssalátába keverjük, valóságos vitaminbombához jutunk. Energetizál és fokozza a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet. Kincset ér ilyenkor a böjti finomság, a csíráztatott búzából készült kőtés, de most az is csak a piacon kapható.

Bevezető
Érsekújvár |

Több volt az árus, mint a vásárló a legutóbbi hétköznapi piaci mustránkon, holott a standokon friss tojást, húsárut, pékárut és a pultoknál zöldséget, gyümölcsöt és mézet kínáltak az érsekújváriaknak.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment