Search by category:
Egyéb kategória

Lesz még országos tesztelés?

Lesz még országos tesztelés?
Nagy Roland
2021. 01. 31., v – 16:18

2021. január 31., vasárnap – 17:33
koronavírus

Friss ikon
Off

Törzs

Ezen a hétvégén folytatódott az országos tesztelés második fordulója. Szombaton és vasárnap abban a 36 járásban állítottak fel mintavételi pontokat, ahol az előző körben a legmagasabb volt a pozitivitási arány (ide tartozik a déli régiók többsége is).

Összesített adatokról egyelőre nem számolt be a kormány, viszont néhány önkormányzat a Facebook-oldalán már közzétette az adott településen mért számokat.

országos tesztelés

Országos tesztelés – érkeznek a szombati eredmények

Több nagyobb település is közzétette a országos tesztelés második fordulójának első napi eredményeit. Folyamatosan frissülő cikkünkben ezeket gyűjtjük össze.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök nemrégiben azt mondta, egészen addig kellene folytatni a tömeges szűrést, amíg a pozitivitási arány az egyes járásokban le nem csökken 0,5 százalék alá.

Az SaS és a Za ľudí azonban előre jelezte: ez volt az utolsó országos tesztelés, amibe beleegyeztek. Úgy tűnik, az OĽaNO már a harmadik koalíciós partnerére sem számíthat, hiszen Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke a szlovák televízió vitaműsorában a hétvégén úgy nyilatkozott, pártja nem fog megszavazni még egy tömeges mintavételt.

„Ellenben támogatjuk a Covid-automata bevezetését, aminek köszönhetően az emberek előre tudni fogják, mikor lesz lezárás, mikor lesz enyhítés”

– jelentette ki a házelnök.

A Covid-automata bevezetése azonban nem jelenti azt, hogy már nem lesz tesztelés. Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter elmondta: az úgynevezett fekete régiókban, ahol a legrosszabb a járványhelyzet, továbbra is szűrni kell majd a fertőzötteket. 

Marek Krajčí

Lassult a pozitív tendencia, meghosszabíthatják a kijárási tilalmat

Pozsony |

Sajnos nem úgy változik a járványhelyzet, hogy a következő két hétben szóba jöhessen a korlátozó intézkedések lazítása – tájékoztatott Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Kollárnak ezzel nincsen különösebb problémája.

„Ez már nem a Matovič-féle tesztelés lesz, amit mindenki szid. Ha a járványügyi szakértők úgy határoztak, hogy a fekete járásokban tesztelni kell, abba nem szólunk bele”

– jelentette ki a Sme rodina vezetője.

Már csak az a kérdés, hogy a Covid-automata bevezetése után hány járást sorolnak majd az úgynevezett fekete kategóriába. Krajčí az utóbbi napokban nem zárta ki, hogy módosítanak a dokumentumban szereplő intézkedéseken, ám mindez attól is függ, hogyan alakul a járványhelyzet az országos szűrés után. Az esetleges módosításokról a kormánynak a következő napokban kellene beszámolnia.

Annyi bizonyos, hogy a kijárási tilalmat február 8. után is meghosszabbítják. 

Bevezető
Pozsony |

Boris Kollár, a parlament elnöke nem támogatja, hogy újabb országos tesztelést szervezzenek. Azt azonban nem bánja, ha a legsújtottabb régiókban ismét lesz szűrés.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment