Search by category:
Egyéb kategória

A hivatalban lévő elnök nyert az elnökválasztáson Azerbajdzsánban

A hivatalban lévő elnök nyert az elnökválasztáson Azerbajdzsánban

Kulcsár Péter

2024. 02. 08., cs – 11:58

Azerbajdzsánban az előzetes adatok szerint a hivatalban lévő elnök, Ilham Aliyev a szavazatok 92,05 százalékával megnyerte az előrehozott elnökválasztást.

A helyi AzTv tévécsatorna adásában Mazahir Panahov, a központi választási bizottság vezetője csütörtök reggel számolt be a szavazóhelyiségek több mint 93 százalékából származó jegyzőkönyvek feldolgozásának eredményéről.

Ilham Aliyev ötödik alkalommal szállt versenybe az elnöki tisztségért.

A második helyen Zahid Oruj parlamenti képviselő, független jelölt végzett a voksok 2,19 százalékával. A többi öt jelölt ennél is kevesebb szavazatot kapott.

A központi választási bizottság adatai szerint a végleges választási részvétel 76,73 százalékos volt, a 6 478 840 regisztrált választópolgárból 4 971 032 vett részt a választáson. A legutóbbi, 2018-as választáson a részvételi arány 74,5 százalék volt.

A mostani választás legfőbb jellemzője az volt, hogy Azerbajdzsán történetében először az ország teljes területén tartották meg, beleértve a Baku által visszafoglalt örmény enklávé, Hegyi-Karabah körzeteit is. Karabahban 26 szavazóhelyiséget nyitottak meg, és 23 ezer embert vettek fel a szavazólistákra.

Ilham Aliyev családjával együtt Hegyi-Karabah székhelyén, Hankendiben (Sztyepanakert) adta le szavazatát, eltérően a korábbi választásoktól, amikor a fővárosban szavazott.

A központi választási bizottság nem regisztrált semmilyen jogsértést a választási kampány során – mondta Panahov a tévéadásban.

Összesen 790 megfigyelő vett részt a választás szabályosságának ellenőrzésében, akik 89 országból érkeztek, és 72 nemzetközi szervezetet képviseltek.

A választás végeredményét február 9-én teszik közzé.

Read More

Post Comment