Search by category:
Egyéb kategória

Lengyel kormányfő: Európának növelnie kell védelmi képességeit

Lengyel kormányfő: Európának növelnie kell védelmi képességeit

Mészáros Richárd

2024. 02. 13., k – 09:17

Lengyelországnak és Németországnak közösen kell erőfeszítéseket tennie annak érdekében, hogy Európa növelje védelmi képességeit – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn Berlinben, ahol megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral.

A lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy Európának és az Egyesült Államoknak szoros védelmi együttműködésben kell maradnia. Leszögezte, hogy a NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat, mert ez a szövetség tagjainak közös érdeke, függetlenül attól, mit mond erről Donald Trump volt amerikai elnök, aki az elmúlt hétvégén egy kampányrendezvényen arról beszélt: az Egyesült Államoknak adott esetben nem kellene megvédenie egy esetleges orosz támadástól azokat a NATO-tagországokat, amelyek nem költenek eleget védelemre.

Olaf Scholz kijelentette, hogy a NATO segítségnyújtási garanciájának bármiféle relativizálása „felelőtlen és veszélyes”. Leszögezte, hogy Németország védelmi kiadási költségei idén elérik GDP-je két százalékát, amint ezt a NATO célul határozta meg tagjai számára, és ez a jövőben is így lesz.

Read More

Post Comment