Search by category:
Egyéb kategória

Négy új orvosossal bővül a gútai egészségközpont

Négy új orvosossal bővül a gútai egészségközpont

Vataščin Péter

2024. 02. 13., k – 16:29

Gúta |

Hamarosan új gyermek-, fogorvos, szájsebész, valamit egy általános orvos kezd el rendelni a városi egészségközpontban. Az önkormányzat a körülmények javításával és kedvezményekkel további szakembereket szeretne Gútára csalogatni.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a gútai képviselő-testület harmadik ülésén tárgyaltak az egészségközpont „feltöltéséről”. Az egészségügyi minisztérium által folyósított, s az épület felújítására szolgáló támogatás egyik utólagos feltétele az volt, hogy 34 fős egészségügyi szakszemélyzet dolgozzon a központban, amit azonban képtelenség volt gyorsan teljesíteni. Ráadásul egy-egy szakorvos ettől függetlenül is nagyon hiányzott a városból, vagyis az önkormányzaton kívülálló okok miatt komoly problémákkal kellett megbirkózniuk.

A téma felmerült a legutóbbi testületi ülésen is, amikor Kürti Mónika képviselő aktuális információkat kért Halász Béla (független) polgármestertől. Az önkormányzat vezetője bizakodó volt, s elmondta, többek között már csak egy-egy engedélyre várnak, amiket napokon belül megkaphatnak. Lapunk megkeresésére elmondta, új gyermek-, fogorvos, szájsebész, valamit egy általános orvos kezd el rendelni Gútán. Ezzel párhuzamosan egy neurológussal és kardiológussal is tárgyalnak.

Mind közül a gyerekorvos volt talán a legfontosabb, hiszen eddig csupán egy szakember jutott a több mint 10 ezer lakosú városra. Az önkormányzat lakhatási támogatást is kínál a szakembereknek. A gyermekorvos jelenleg albérletben lakik. Úgy egyeztünk meg, hogy a lakbér felét a város állja. Ha pedig elkészülnek a városi bérlakások, akkor majd ott biztosítunk nekik helyet, ugyanis a doktornő családostul jön ide élni. Érkezik a férje és két gyermeke is – ők is ide, gútai iskolába fognak járni. Egyébként ukrán szármású, de dolgozott már Csehországban is egy ideig, konkrétan Brünn mellett. Onnan jönnek át ide, hozzánk. Beszéli az államnyelvet, a nővér pedig magyar lesz, úgyhogy nem lesz gond a kommunikációval sem” – tájékoztatta az Új Szót Halász.

Ami az egészségügyi minisztérium eredeti feltételeit illeti, a polgármester ezzel kapcsolatban nem lát megoldhatatlan problémákat. Szerinte a szaktárca is látja, a súlyos orvoshiány mellett nem könnyű feladat „feltölteni” a központot működő szakrendelőkkel. „Úgy látom, ha nem is azonnal, de az év végéig megvalósulhat a 34 fős egészségközpont. Úgy látom, valószínűleg megkapjuk a kivételt a minisztériumtól. Viszont most nem is ezzel foglalkozunk, hanem arra koncentrálunk, hogy meglegyen ott minden, amire Gútának szüksége van, ill. igyekszünk olyan körülményeket teremteni, amelyek vonzóak lesznek az orvosoknak” – magyarázta Halász. Szeretnének mihamarabb olyan forrásokat szerezni, amelyek segítségével a belső felújításokat finanszíroznák. Elsősorban az épülgépészeti hálózatok terén vannak elmaradásaik.

Read More

Post Comment