Search by category:
Egyéb kategória

Elfogadta a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozást

Elfogadta a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozást

Kulcsár Péter

2024. 02. 26., h – 17:00

Hétfői ülésén jóváhagyta a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozását.

A tavaszi ülésszak első, hétfői napján a képviselők 188 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták Svédország NATO-tagságának ratifikációját – számolt be az Index.

Mindez azt jelenti, hogy utolsó tagállamként Magyarország is jóváhagyta a szövetség bővítését.

Az eddig semleges észak-európai állam – Finnországgal együtt – az orosz-ukrán háború 2022-es kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál.

A Telex arról írt, a magyar kormány 2022 júliusában benyújtotta a parlamentnek a ratifikációs javaslatot, azóta viszont a legkülönbözőbb indokokkal halogatták a szavazást. Felvetették például, hogy társadalmi egyeztetés zajlik, illetve hogy az Országgyűlés elfoglalt, mivel a kormány szerint épp az EU-val való megegyezéshez szükséges javaslatok elfogadásával voltak lekötve.

Felhozták azt is, hogy komoly vita van a Fidesz-KDNP frakcióban a kérdésről, továbbá rendezni kell a svédekkel a konfliktust – küldtek is egy tárgyalódelegációt Svédországba. A sértettséget szintén előjött: a svédek a kormánypártok szerint sértegették a magyarokat, ezért azt szerették volna, ha a svéd miniszterelnök Magyarországra látogat.

(index, mti, telex)

Read More

Post Comment