Search by category:
Egyéb kategória

Fico üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, mert az Különleges Ügyészi Hivatal megszüntetését nem állította le

Fico üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, mert az Különleges Ügyészi Hivatal megszüntetését nem állította le

Mészáros Richárd

2024. 02. 29., cs – 13:33

Robert Fico (Smer) kormányfő üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, mert a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszüntetését nem állította le a testület. Ezzel a kormánykoalíció elérte legfontosabb célját, amit a büntetőjogi reformmal kitűzött – jelentette ki Robert Fico a kormány kassai kihelyezett ülése után.

„Rendkívül elégedett vagyok az Alkotmánybíróság döntésével, mivel a gonosznak ez a fészke, a Különleges Ügyészi Hivatal, a gyűlölet és az emberi jogok megsértésének forrása március 20-án megszűnik létezni” – mondta Fico, hozzátéve, hogy ezzel teljesül a kormányprogram vonatkozó része. Ezért semmit nem kifogásol az Alkotmánybíróság döntése kapcsán, a btk. kérdéses módosításait pedig majd megvitatja a taláros testület.

Fico megjegyezte, az Alkotmánybíróságnak magyarázatot kell adnia eddigi gyakorlatának megváltoztatására. Állítása szerint az eddigiek alapján akkor lehetett felfüggeszteni egy törvény hatályát, ha az már megjelent a Törvénytárban. Hozzátette, a btk-módosítás még nincs aláírva. „Kíváncsi vagyok az AB magyarázatára, miért változtatott az eddigi, sokéves gyakorlaton, és milyen nyomás hatása alatt” – jegyezte meg.  

Fico azt is tudni szeretné, miért értesült hamarabb a média a döntésről, mint az eljárás résztvevői.

Az Alkotmánybíróság szerdai zárt ülésén felfüggesztette a büntetőjogi módosítások hatályba lépésének egy részét. A felfüggesztés vonatkozik a büntető törvénykönyvben elfogadott összes módosításra, a jogi személyek büntetőjogi felelősségéről szóló törvényre, és a büntetőeljárás egyes paragrafusaira.

Read More

Post Comment