Search by category:
Egyéb kategória

Olimpiai lázban ég Dunaszerdahely

Olimpiai lázban ég Dunaszerdahely

Kürthy Judit

2024. 05. 24., p – 12:48

Dunaszerdahely |

Péntek délelőtt a város leglátogatottabb helyein és iskoláiban járt az olimpiai láng, népszerűsítve az idei Párizsban rendezett olimpiai játékokat és a verseny eszméit. Az égő lángot diákok és sportolók adták át egymásnak.

A Vámbéry Ármin Gimnázium udvarán Duducz Tibor elmondta, ahogy éppen 100 nappal az Olimpia előtt Pozsonyban egy nagyobb rendezvény keretében az összes regionális olimpiai klub elnöke átvette a lángot. 

„Szlovákia minden részére elvisszük az olimpiai lángot. A Csallóközi Olimpiai Klub elnökeként megszólítottam a városházát, hogy megyszervezhetnénk-e Dunaszerdahelyen is a futást, ők maximálisan segítettek mindenben. Megszervezték a kíséretet, bemérték az útvonalat”

 – részletezte, majd hozzátette, hogy korábban már szerveztek hasonlót, de akkor nem égett a láng, most először futnak végig égő lánggal a résztvevők.

Délelőtt 10 órakor a MOL Arénánál futott be a Közös Igazgatású Iskola, Középfokú Sportiskola focicsapata, akik betérve a pályára egy fotózkodás után a HC DAC-nak, a város kézilabdázó lányainak adták át a fáklyát. Beke Laura Kitti, ifjúsági kézilabda válogatott, a dunaszedahelyi csapat lángvivőinek egyike elárulta, hogy nagy élmény az olimpiai tűz hordozójának lenni, de volt már hasonló élményben része, amikor nemrégiben az ifjúsági olimpián való részvételén 5000 ember ujjongott egyszerre. Szüllő Gábor, a Közös Igazgatású Iskola, Középfokú Sportiskola focicsapatának tagja elmondta, hogy ez egy furcsa érzés volt futni a fáklyával, de egyben nagyon jó is, ez egy olyan pillanat volt, ami minden sportoló életében egy meghatározó élmény.

 

 

„Megtiszteltetés városunknak, hogy a párizsi olimpia kapcsán a láng elérkezett városunkba is. Igyekeztünk olyan résztvevőket találni, akik a különböző generációkat és sportágakat képviselnek. Szerettük volna, ha az egyes intézményekben is megjelenne a láng, hogy érezzék annak fontosságát, hogy rá tudjanak hangolódni az olimpia szellemiségére. Fontos, hogy a fiatalok minél nagyobb számban bekapcsolódjanak az amatőr sportokba és a versenyszerű sportba is. Városunkban több olyan amatőr és profi egyesület működik, melyekre méltán büszkék lehetünk és a város is támogatja működésüket. Sokan közülük kimagasló teljesítményt nyújtanak. Büszkék vagyunk az olimpikonjainkra és szorítunk nekik”

 – osztottam meg lapunkkal Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

„Nagy segítségünk volt a Vidékfejlesztési Szakközépiskola testnevelő tanára, Ollári Attila, akivel tulajdonképpen az asztal mellől megszerveztük a teljes programot úgy, hogy Dunaszerdahely város alapiskoláit, középiskoláit és a legnagyobb sportlétesítményeket is be tudtuk csatlakoztatni”

 – árulta el Molnár Timea, a Közoktatási, Szociális, Sport és Kulturális Főosztály vezetője. Hozzátette, hogy a városi és egyházi fenntartású óvodák is képviseltették magukat, az Október utcai óvodában például a gyerekek színes pólókba öltözve, körökben állva formázták meg a legendás ötkarikát. 

„Büszkék vagyunk arra, hogy olyan sportolókat is be tudtunk kapcsolni, akik a tömegsportot vagy a legnagyobb helyi sportágakat képviselik, de ugyanúgy gondoltunk a fogyatékkal élő sportolókra is, ahol Husvéth Rebekát is bevontuk, aki tavaly a boccia világbajnokságon a második helyen végzett”

 – emelte ki. 

A generációváltás fontosságát hangsúlyozva Polácsek Piroska érkezett, aki volt olimpikon kézilabdázóként a jövő bajnokait képviselve Csejtey Richárd, immáron hatszoros olimpikonnak adta át a lángot, aki végül elhagyta vele várost.

Read More

Post Comment