Search by category:
Egyéb kategória

Új raktárépülettel bővült a múzeum

Új raktárépülettel bővült a múzeum

Jakubec Ágnes

2024. 06. 06., cs – 08:03

Dunaszerdahely |

Átadták a Csallóközi Múzeum újjáépített adminisztratív- és raktárépületét, amely már megfelel a tűzvédelmi előírásoknak. Az emeleten a múzeum irodái, valamint a 14 ezer kötetet számláló szakkönyvtár kapott helyet. A múzeum raktárhelyisége a földbe süllyesztett, alsó szinten található. 

Nagy Iván öt évvel ezelőtt került a Csallóközi Múzeum élére, akkor merült fel az új raktárhelyiség létrehozásának gondolata. A kivitelezés 2022-ben kezdődött, egy év alatt sikerült tető alá hozni. A múzeum udvarán lévő épület egy részét lebontották, egy részére ráépítettek, így nyerték a kétszintes épületet. 

“Láss csodát, az épület felépült, megújult, mégpedig a Covid legnehezebb időszakában, amikor az infláció az egekben járt. A múzeumok számára az egyik legfontosabb tevékenység a raktározás. Azokat a tárgyakat, amelyek nem kerültek az állandó kiállításba, megfelelő módon és megfelelő körülmények között kell tárolni. A történelmi Sárga kastélyból az irodákat áthelyeztük az újjáépített részbe, felszabadult a hely, így még több kiálítási teret nyert a múzeum, ez minden múzeum és múzeumigazgató álma. Új témák kerülhetnek feldolgozásra” – mondta Nagy Iván. Az átadáson jelent volt a Nagyszombat megye elnöke és alelnöke. Jozef Viskupič elmondta, a földszinttel és az alagsori raktárral együtt 300 négyzetméternyi területet nyert a múzeum. Megemlítette azt is, örül, hogy sikerült rendezni a tulajdonjogokat a múzeum területén, városi tulajdonba került, ami a várost szolgája és megyeibe, ami a megyét. Berényi József a megye alelnöke azt emelte ki, hogy a Csallóközi Múzeum sajátságos helyzetben van, egyedülálló módon összegyűjti mindazt, amit a régió képvisel. “Itt szembesülünk azzal, hogy mennyire meghatározó volt a csallóközi embernek a víz szerepe, a két Duna közötti ingoványos, ártéri terület. Nagy mértékben ki tudták használni ezt a természeti erőt és megélhetést biztosított számukra. A múzeum ugyanakkor őrzi olyan nemesi családok emlékét is, mint a Kondék és az Amadék” – zárta Berényi.

A Csallóközi Múzeum mintegy 12 ezer darabból álló gyűjteménye és 14 ezer darabból álló szakkönyvtára átkerült az újjáépített raktárba, amely most már megfelel a tűzvédelmi előírásoknak. “Annak idején figyelmeztettek engem a tűzoltók, hogy a meglévő raktárhelyiség semennyire sem felel meg az előírásoknak. Beadtam egy kérvényt a megyéhez és szépen lassan elindultak a dolgok. Mire jóváhagyták a vizualizációs tervet, az infláció miatt elszálltak az árak, de sikerült. Azért mondom, hogy ez egy kisebbfajta csoda. Csaknem egy év alatt sikerült tető alá hozni az épületet, 2022 őszén kezdődött az építkezés és 2023 végén kész lett. Több mint 900 ezer euróból sikerült újjáépíteni a raktár- és irodahelyiséget, kizárólag megyei forrásból. Még nem vagyunk teljesen készen a költöztetéssel, a történelmi Sárga kastélyban még ott van a könyvek jelentős része és az irodai berendezések. Miután kiüresednek a helyiségek, ott is tervezünk egy minimális felújítást” – zárta Nagy Iván. Megtudtuk azt is, a múzeum egyik legértékesebb kiállítási tárgya a bejáratban kiállított csónak, amelynek különlegessége az, hogy egy darab fából faragták ki.     

Read More

Post Comment