Search by category:
Egyéb kategória

Szombaton újra kinyitnak a tesztpontok

Szombaton újra kinyitnak a tesztpontok
Kiss Bartalos Éva
2021. 01. 28., cs – 13:05

2021. január 28., csütörtök – 14:00
testület

Friss ikon
Off

Törzs

Gördülékeny szervezés, lehetetlen feladatok teljesítése, folyamatos improvizáció – így jellemezték a dunaszerdahelyi járásbeli városok polgármesterei a tesztelés újabb, hétvégi körének szervezését. A múlt hétvégi adatok szerint a Dunaszerdahelyi járás a legfertőzöttebb, sokan már a hétvége során biztosak voltak benne, hogy meg kell ismételni a tesztelést, csak azt nem tudták, mikor. A hét közepén már több önkormányzat elkezdte szervezni az újabb fordulót.

„Lehetetlent teljesítünk”

Dunaszerdahelyen kedden fejeződött be az ötnapos tesztelés, és szombaton reggel nyitnak ki újra a mintavételi helyek.

A városban tizenegy tesztállomást alakítanak ki, ismét az alapiskolák tornatermében, és a Sikabonyi Közösségi Házban várják a lakosokat szombaton és vasárnap reggel 8-tól este 6-ig egyórás ebédszünettel. Hétfő délelőtt a város alkalmazottait, délután 1-től 6-ig a nyilvánosságot tesztelik. Ismét lehet időpontot foglalni a mintavételre, holnap indul az elektronikus regisztrációs rendszer.

teszt

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere rámutatott, hogy az egészségügyi dolgozók, és az adminisztrációs munkaerő között is sok a fertőzött, ezért újra toborozni kell. „Minden szándék megvan bennünk, de kérdés, hogy ez mennyire lesz elég.

Mi a lehetetlenre is képesek vagyunk, de megjegyzem, hogy az íróasztalnál könnyű döntéseket hozni, és elvárásokat megfogalmazni. Segítséget azonban nem kapunk ezek teljesítéséhez. Annyit sem tettek meg, hogy legalább pár nappal korábban közölték volna a politikusok, hogy mit szeretnének“

– panaszolta a polgármester utalva arra, hogy ugyan számítottak az újabb felmérés megszervezésére, de szerinte értelmetlen a hétvégén újra letesztelni azt, akitől csak a hét elején vettek mintát. „Ha február 8-án vezetnék be a covid-jelzőlámpát, akkor ezt a hétvégét kihagyhatnánk“ – véli Hájos Zoltán.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy ha nem az állam által kijelölt napokon tesztelnek, akkor nem kapja meg az önkormányzat a mintavétel költségeit.

Szervezés karanténból

Somorján szintén a hétvégén tartják az újabb fordulót, amely alig tér majd el néhány nappal ezelőtti körtől, de kilencről hatra csökkentik a tesztpontok számát. Szombaton reggel 8-tól este 7-ig, vasárnap reggel 8-tól délután ötig tart a mintavétel. Öt állomásra tegnap délután elindítjáka regisztrációs rendszert, egy pontnál regisztráció nélkül várják a lakosokat.

„Mindenki improvizál a szervezésnél, csakúgy, mint a múlt héten. Hiába van már gyakorlatunk, vannak olyan változások, amelyek megnehezítik a dolgunkat. Például a múltheti igazolás már nem felel meg, ezért újat kell nyomtatnunk, és azt a mintegy kétezer certifikátot, ami megmaradt, ki kell dobni” – szemlétette a helyzetet Orosz Csaba polgármester. Somorján az is nehezíti a szervezést, hogy tegnaptól karantént rendeltek el a városi hivatalban.

„Hiába vagyunk negatívak. Ha mindent be akarnánk tartani, akkor már most törvényt szegünk azért, hogy meg tudjuk szervezni a tesztelést, nincs más választásunk” – folytatta Orosz Csaba

Összeszokott társaság

Szombaton és vasárnap reggel 8-tól este 9-ig tartanak nyitva a mintavételi helyek Bősön. Hétfőn már csak a városi hivatal alkalmazottait, az iskolák- és a közterület-fenntartó vállalat személyzetét, valamint a helyi vállalkozások alkalmazottait várják csoportosan, időpontra. „A múlt hétvégén közel háromezren vették részt a tesztelésen két nap alatt, sehol nem volt sor, mindent megoldottunk. Nálunk megvannak az állandó mintavételi csoportok, összeszokott társaság dolgozik a négy tesztponton” – nyilatkozta Fenes Iván, Bős polgármestere.

Mindenki sorra kerül?

Az önkormányzatok nagy része gyorsan reagált az új feladatokra, fokozatosan a lakosok is beépítik a hétvégi programjukba a mintavételt. „Nem örülök annak, hogy egy hét alatt másodszor túrnak az orromba, de ha ez kell ahhoz, hogy enyhüljön az egészségügyre nehezedő nyomás, és lazuljanak a szabályok, akkor kiállom a próbát” – mondta egy olvasónk, akit a városvezetőkhöz hasonlóan leginkább a döcögős kommunikáció bosszant. A múlt héten elmaradt a hosszú várakozás a tesztpontok előtt, az önkormányzatok elektronikus regisztráció, illetve sorfigyelő alkalmazások segítségével próbálják újra lekerülni a torlódást.

Bevezető
Dunaszerdahely/ Somorja/ Bős |

Szombaton reggel nyitnak ki a tesztelőállomások a csallóközi városokban, a hétvégén és hétfőn bonyolítanák le a tesztelést. A szervezés folytatódik, hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kaptak a városvezetők.

Település / hely
Dunaszerdahely/ Somorja/ Bős

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment