Search by category:
Egyéb kategória

Lassult a pozitív tendencia, meghosszabíthatják a kijárási tilalmat

Lassult a pozitív tendencia, meghosszabíthatják a kijárási tilalmat
Nagy Roland
2021. 01. 29., p – 15:57

2021. január 29., péntek – 19:15
Marek Krajčí

Friss ikon
Off

Törzs

Krajčí a múlt héten arról számolt be, hogy a járványgörbe kedvezően alakul, és ha marad ez a tendencia, akkor február elején talán enyhíthetnek a szigorításokon. A pénteki sajtótájékoztatón azonban nem szolgált ilyen jó hírekkel, ugyanis a legfontosabb mutatók már nem javulnak olyan tempóban, mint kellene. A kórházban fekvő betegek száma sajnos továbbra is növekszik: múlt héten még 3285 személyt tartottak bent, most viszont már 3511-et.

A fertőzöttek számának heti átlaga 3984-ről 5398-ra ugrott, a lakosság mobilitása pedig enyhén emelkedett. Az egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: legalább az jó hír, hogy a tömegközlekedés használata nem nagyon nőtt, ami azért is fontos, mert jelenleg ez az egyik legkockázatosabb módja az utazásnak.

Végső összesítés

A tárcavezető elmondta, hogy az országos tesztelés adatinak végső összesítése után ismét változott azoknak a járásoknak a listája, amelyekben a hétvégén kötelező lenne tömeges szűrést végezni. A kedden közölt, előzetes adatok értelmében például Pozsonyban kellett volna tesztelni, majd szerdán Igor Matovič miniszterelnök újabb számokkal rukkolt elő, amelyek alapján a fővárosban már nem lett volna szűrés. A Krajčí által bemutatott újabb adatok szerint Pozsonyt ismét azon járások közé sorolták, ahol rossz a helyzet, vagyis kellene tesztelni.

A pozsonyi önkormányzat úgy döntött, megelőzi a káoszt, és önkéntes alapú tesztelést szerveztek. Az egészségügyi miniszter leszögezte, hogy a fővárosban február 3-tól már nem fogják kérni a negatív teszteredményt (ellentétben a déli járások többségével, ahol kötelező az újabb forduló). Nem kérik majd a tanúsítványt a Nyitrai járásban sem, annak ellenére, hogy az utolsó pillanatban a „rosszabb régiók” listájára került.

A végső adatok alapján január 18. és 26. között 2 974 323 főt teszteltek le, közülük 36 978-nak lett pozitív a tesztje.

Mi is a Covid-automata?

A járványügyi szakértők egyeztetése után is úgy tűnik, hogy Szlovákia február 8-tól  átáll a Covid-automata használatára, hacsak a kormány az utolsó pillanatban nem dönt másképp. Krajčí hangsúlyozta, ragaszkodik hozzá, hogy a dokumentum életbe lépjen, hiszen ő maga dolgozta ki a járványügyi szakértők segítségével, még decemberben. A Covid-automata azzal az előnnyel járna, hogy világosan megfogalmazzák benne, mi a teendő az adott járványhelyzettől függően, vagyis nem kellene folyamatosan arra várni, éppen milyen új intézkedéseket fogad el a kormány.

A dokumentum hét különböző fázissal számol, ezeket zöld, sárga, piros és fekete színnel jelölik. Az első három stádiumban regionális intézkedések vannak érvényben, ekkor a járványhelyzet még kevésbé súlyos. A negyedik fázistól lépnek életbe az országos lezárások, ehhez három mutatót vesznek figyelembe: a fertőzöttek számának előző heti átlagát, a kórházban fekvő személyek számát és a reprodukciós számot. A heti fertőzöttszám esetében a határérték 1000, a kórházban fekvő személyeknél 1500, a reprodukciós számnál pedig 1,1. Ha a három mutató közül kettő átlépi az említett határértékeket, országos szintű szigorításokat vezetnek be. Ha a vírusadatok tovább romlanak, újabb fázisba lépünk át, ez pedig újabb korlátozásokat jelent.

Covid-automata

Ez várhat ránk februárban

Az egészségügyi miniszter elmondta, a romló járványadatok miatt a Covid-automata szerint Szlovákia jelenleg a fekete fázisban van, ami azt jelenti, hogy a helyzet továbbra is súlyos.

Ha a következő héten sem javulnak a számok, akkor mindenképpen meghosszabbodik a kijárási tilalom, továbbra is tesztelni fognak, és legfeljebb csak azon szülők gyermekei térhetnek vissza az iskolapadba, akik a kritikus infrastruktúrában dolgoznak, így nem maradhatnak otthon.

A boltok, a bevásárlóközpontok és a síközpontok is zárva maradnának, az éttermek pedig csak a jelenlegi rezsimben működhetnének tovább.

Krajčí hozzátette: múlt héten még úgy tűnt, hogy Szlovákia a Covid-automatának köszönhetően a bordó fázisba léphet, de ha a tendencia továbbra is így alakul, akkor a következő két hétben sajnos a fekete fázisban maradunk. A tárcavezető feltételezi, hogy legkorábban február 15-én  jöhetnének némi lazítások.

Vakcinakampány

Az egészségügyi tárca mindemellett elindította az oltási kampányt is, amelyben szlovákiai hírességek és sportolók ismertetik a vakcina előnyeit. Az oltási program sebessége továbbra is attól függ, milyen ütemben érkeznek a vakcinaszállítmányok, de a tárca a biztonság kedvéért újabb oltási központokat nyitott.

A vakcinaprogramot felgyorsíthatja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)  jóváhagyta az AstraZeneca gyógyszergyártó cég vakcinájának regisztrációját, így a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna oltóanyaga mellett egy újabb készítmény áll az uniós tagországok rendelkezésére. 

AstraZeneca

Leírás

Az Európai Gyógyszerügynökség ugyan jóváhagyta az AstraZeneca vakcináját, de így sem biztos, hogy az Európai Unió megkapja azt a mennyiségű oltóanyagot, amelyben korábban megegyeztek

Az új oltás előnye, hogy a tárolása nem olyan nehézkes, mint az imént említett vakcináké, viszont a tanulmányok szerint nem is annyira hatékony, mint a másik két oltóanyag.

Az viszont kérdéses, hogy az AstraZeneca mennyi oltóanyagot képes eljuttatni az EU-nak, hiszen az utóbbi napokban állítólag problémák merültek fel az egyik belgiumi gyárban. Emiatt a cég vezetősége konfliktusba is keveredett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, aki azt állítja, hogy az AstraZeneca a szerződésben foglaltak ellenére az első negyedévben 60 százalékkal kevesebb vakcinát akar szállítani az uniós tagországoknak. Von der Leyen szerint ez elfogadhatatlan, hiszen a szerződésben világosan meg vannak fogalmazva a cég kötelezettségei. 

Hogy végül mennyi vakcina érkezik az EU-ba, a következő napokban derülhet ki. Ha az oltóanyag-szállítmány mérete valóban drasztikusan csökken, a szlovák oltóprogram jelentősen lelassulhat. Ebben az esetben az is elképzelhető, hogy a lakosság azon része, amely nem tartozik egyetlen kivételezett csoportba sem, csak az ősz elején kaphatja meg az első oltóanyagot.

Bevezető
Pozsony |

Sajnos nem úgy változik a járványhelyzet, hogy a következő két hétben szóba jöhessen a korlátozó intézkedések lazítása – tájékoztatott Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment