Search by category:
Egyéb kategória

Harmincezer embert evakuálnak az Ausztrália déli részén pusztító bozóttüzek miatt

Harmincezer embert evakuálnak az Ausztrália déli részén pusztító bozóttüzek miatt

Kulcsár Péter

2024. 02. 28., sze – 14:49

Az Ausztrália déli részén lévő Victoria államban napok óta pusztító bozóttüzek miatt a hatóságok arra szólítottak fel 30 ezer embert, hogy mielőbb hagyja el az otthonát.

Victoria állam nagy területein rendkívüli tűzriadó van érvényben, és a helyi meteorológiai intézet a forró, száraz szél és a lehetséges zivatarok miatt több körzetre is rendkívüli figyelmeztetést adott ki, az előrejelzés szerint az 56 ezer lakosú Midura városban a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti.

A nyugati Wimmera régióra pedig katasztrofális, azaz a legmagasabb figyelmeztetési szint van érvényben. A lángokat ezernél is több tűzoltó igyekszik oltani több mint 50 légi jármű segítségével.

A múlt héten már több ezren menekültek el Victoria nyugati részéből az állam fővárosa, Melbourne felé, a hatóságok azonban most egy több vidéki várost is magában foglaló, úgynevezett potenciális tűzveszélyes zónában arra szólítottak fel 30 ezer embert, hogy hagyja el az otthonát szerda reggelig.

„A mai nap nagy kihívás lesz a tűzoltók számára. (…) A közösségnek lehet, hogy nagyon rövid időn belül cselekednie kell” – mondta Jason Heffernan, a vidéki tűzvédelmi hatóság vezetője.

A fővárostól 95 kilométerre fekvő Ballarat város közelében is hatalmas lángokkal küzd több száz tűzoltó, a múlt csütörtök óta égő tűz már több helyen pusztított el házakat, és számos állat is áldozatul esett a lángoknak.

Heffernan arra intette az embereket, hogy jól gondolják át, maradnak-e, hogy megvédjék otthonaikat.

Bár az utóbbi két évben a hatóságok és a katasztrófavédelem többé-kevésbé sikeresen fékezték meg a tüzeket, a 2019-2020-as „fekete nyár” idején a bozóttüzek Törökország méretű területet pusztítottak el Ausztráliában, és 33 ember, illetve hárommilliárd állat halálát okozták.

Read More

Post Comment